Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä mistä pidät

Kustamtaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2017
Lukijana: Sanna Majuri
Äänikirjan kesto: 10 h

Innostava vertaisopas kaikille niille, jotka haluavat rakastaa työtään.

Työelämästä voi tehdä itsensä näköisen. Harrastuksesta voi tehdä kannattavan työn. Kaksi kokenutta yksityisyrittäjää kertovat, miten se onnistuu.

Moni haaveilee jättävänsä palkkatyöt ja alkavansa tehdä työkseen sitä mistä pitää. Miten sitten pystyy yhdistämään intohimonsa ja elannon hankkimisen? Mitä jos yhden intohimon sijasta onkin monta kiinnostuksen kohdetta?

Kaksi luovan alan yksityisyrittäjää Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat, miten loikka unelmien töihin heidän kohdallaan onnistui. Kirjassa he puhuvat avoimesti niin työuransa hyvistä hetkistä kuin paniikin tunteista ja pettymyksistä. Lisäksi he jututtavat eri alojen huippuammattilaisia, jotka ovat oman itsensä herroja. Rämön ja Valtarin esimerkki kannustaa kaikkia niitä, jotka miettivät uskaltavatko ja niitä jotka ovat jo uskaltaneet.

Oma arvioni: Kirjallaan Rämö ja Valtari haluavat osoittaa, että työtä voi tehdä myös ajasta ja paikasta riippumatta, sillä työ ei ole paikka, johon mennään, vaan asia, joka tehdään. Jotain, mitä saadaan aikaan. Itse en kykenisi tekemään töitä päivittäin kahdeksasta neljään, joten olen todella iloinen voidessani työskennellä pääosin kotona - aamutuimaan tai yömyöhään - ihan sama. Pääasia on, etttä homma hoituu. 

Arki on sinun, joten kannattaa miettiä, miten sen haluaa käyttää. Milloin olet viimeksi pohtinut, kuinka saat ajan riittämään kaikkeen haluamaasi? Tähänkin kysymykseen tästä inspiroivasta kirjasta löytyy monia hyödyllisiä vinkkejä, kuten esimerkiksi se, että hyvin suunniteltu on jo pitkälle tehty. Siispä muistilistat ja kalenterit kannattaa ottaa käyttöön. Aika tulisi pyrkiä käyttämään kaikin puolin mahdollisimman fiksusti. Kaikkea kun ei voi eikä tarvitsekaan tehdä yhtä aikaa. Kaiken ei myöskään tarvitse olla aina täydellistä - usein tarpeeksi hyväkin riittää. Kun teemme valintoja eri vaihtoehtojen välillä, mietimme aina, mitä otamme ja mitä emme ota. Kysymys on vaihtoehtoiskustannuksista. Niihin liittyen kannattaa miettiä myös asioiden delegoinnin mahdollisuutta. 

Sekä kirjan kirjoittajat että heidän haastattelemansa unelmahommissa olevat puhuvat verkostoitumisen haasteista ja hyödyistä. Millainen olisi sinun unelmatyösi? Asiaa kannattaa miettiä pää pilvissä mutta jalat maassa - ja laskin mukana. Omalla kohdallani iso kysymykseni kuuluu: voisiko bloggaaminen olla minulle ainakin osa työtäni jonakin päivänä? Saa nähdä. Toistaiseksi se on kuitenkin vain rakas harrastus. Mutta  tämän unelmahommin hyppämiseen kannustavan kirjan luettuani tiedän ainakin huomattavasti aiempaa paremmin, kuinka se voisi olla ainakin teoriassa mahdollista. Never say never...