Seppo Lindblom & Pekka Korpinen (toim.): Merkillinen Mauno
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019 Sivumäärä: 249 s. |
Omintakeinen ajattelija lähipiirin silmin
Presidentti Mauno Koivisto nousi Turun satamasta tohtoriksi, pankinjohtajaksi ja valtakunnan huipulle. Hän piti matalaa profiilia mutta oli vahva vallankäyttäjä. Sotakokemukset, sodanjälkeinen taistelu kommunismia vastaan ja sittemmin työväenliikkeen yhteisstyön rakentaminen jättivät jälkensä Koiviston maailmankuvaan. Hänelle oli ominaista filosofisten kysymysten, ja pitkän uransa aikana hän fundeerasi monia asioita vielä uusiksi, ennen suuria ratkaisuja.
Sosiaalidemokraattina Koivisto arvosti politiikassa oikeudenmukaisuutta ja kansanvaltaa. Hän oli realisti, joka näki kansainvälisen järjestelmän julman luonteen. Pienten kansojen olemassaolo ei ollut itsestäänselvyys. Siksi Suomen itsenäisyyttä ja suvereniteettia oli hänen mielestään tarkoin varjeltava.
Neljätoista tunnettua kirjoittajaa tarkastelee Koiviston elämän eri vaiheita, ajattelua, toimintaa ja henkistä perintöä. Kirjoittajina ovat Seppo Lindblomin ja Pekka Korpisen lisäksi Tapio Bergholm, Tarja Halonen, Eero Huovinen, Unto Hämäläinen, Jaakko Kalela, Juhani Kaskeala, Kalevi Kivistö, Heikki Koski, Paavo Lipponen, Paavo Löppönen, Mikko Majander ja Ilkka Taipale.
Oma arvioni: Tässä tuoreessa tietokirjassa tarkastellaan monipuolisesti Mauno Koiviston elämää, persoonaa ja hänen vuosikymmeniä harjoittamaansa politiikkaa. Kirjoituksissa Koivistoa luonnehditaan muum muassa traditionaaliseksi johtajaksi, teräväksi kynänkäyttäjäksi, moniuloitteiseksi fundeeraajaksi sekä matalan provfiilin mieheksi. Viimeksi mainittu piirre on nähtävissä myös seuraavissa Koiviston kuolinilmoitukseenkin valituissa sanoissa:
Tästä lausahduksesta on havaittavissa myös Koivistolle tyypillinen optimismi, jota edustaa myös hänen kenties kuuluisin lauseensa: "Kyllä se siitä!" Mauno Koivisto tuli tunnetuksi huolellisesti harkituista ja loppuun asti hioituista pelkistyksistään, jotka saivat keskustelukumppanit usein hämilleen. Koivisto kirjoitti, puhui ja sai aikaan paljon."Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."
Kasvatustieteilijänä itselleni oli kiinnostavinta lukea siitä, kuinka aliravitusta ongelmalapsesta tuli hämmästyttävän nopeasti opinnoissaan edennyt ja tohtoriksi väitellyt mies. Mauno Koiviston henkilökohtainen elämäntarina voidaankin nähdä eräänlaisena analogiana siitä, kuinka Suomi nousi vuoden 1944 nollapisteestä teolliseksi hyvinvointivaltioksi. On oikeastaan aika uskomatonta, miten pieni maamme sijoittuu monilla mittareilla mitattuna maailman kärkeen.
Kuten Tellervo Koivisto Merkillinen Mauno -kirjan julkaisemiseen liittyvässä uutisessa totesi, Mauno oli merkittävä mies. Sen osoittavat niin teoksen toimittajat kuin muutkin siihen artikkelin kirjoittaneet. Jos lähihistorian yhteiskunnalliset kehityslinjat ja poliittinen päätöksenteko kiinnostavat, on Koiviston lähellä toimineiden ja hänet tunteneiden kirjoittajien esittämien näkemysten lukeminen mielenkiintoista, vaikka samat asiat teksteissä jonkin verran toistuvatkin. Kirja sopii erinomaisesti luettavaksi vaikkapa näin eduskuntavaalien alla.