Taina Laane: Vahvuutena herkkyys - Kirjeitä hänelle, joka kokee syvästi

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 205 s.

Herkkyys on lahja

Herkkyys on taitolaji. Mikä on suhteesi siihen: oletko herkkyyden kanssa sinut vai sen uuvuttama? Ehjä, luonnolliseksi koettu herkkyys on lahja, joka tuo mukanaan paljon havaintokykyä, viisautta ja luovuutta. Haavoittunut herkkyys taas voi saada ihmisen käpertymään itseensä, huolestumaan ja yliajattelemaan. Onneksi omaan kokemusmaailmaan voi oppia vaikuttamaan sitä myötätuntoisesti säädellen. 

Taina Laane kirjoittaa herkkyyden hyvistä ja nurjista puolista valoisasti ja kannustavasti sekä uskaltautuu jakamaan myös omat kokemuksensa. Lisäksi teos tarjoaa kaikille räätälöityjä harjoituksia itseymmärrykseen ja arjessa rauhoittumiseen ja palautumiseen. 

Aistivoimaisuus on ennen kaikkea lahjakkuutta - sitä ei pidä heittää hukkaan. 

Oma arvioni: Kirjan keskeisin sanoma liittyy mielestäni siihen, että herkkyys on paitsi hyödyllistä niin myös kaunista. Siinä on kysymys vain yhdestä erilaisuuden muodosta meissä ihmisissä. Herkkyys ei ole heikkoutta, josta pitäisi päästä eroon ja jota tulisi hävetä, vaan herkkyys on vahvuus, jolle tulee antaa aikaa ja tilaa. Näin siitä on mahdollista iloita aidosti. Olkaamme siis myötäntuntoisia itseämme kohtaan. 

Taina Laaneen lukijalle kirjoittamat kirjeet avasivat herkkyyden eri puolia ymmärtäväisesti ja kannustavasti. Täytyy kuitenkin myöntää, että ihan aluksi tekstin kirjemuotoisuus tuntui hieman oudolta. Mutta mitä pidemmälle kirjaa luin, sitä oivallisemmaksi asioiden esitystapa mielestäni osoittautui. Oli kiinnostavaa lukea myös kirjoittajan omista kokemuksista. Löytyipä kirjasta muutamia mielenkiintoisia harjoituksiakin, joita saatan kokeilla joskus myöhemmin oikein ajan kanssa.  Niiden tarkoituksena on  auttaa meitä syvästi kokevia luomaan itsellemme sellainen elämä, jossa voimme viihtyä ja kukoistaa. 

Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille herkille ja heidän lähellään oleville.