Torsti Lehtinen: Sanojen avaruus - Opas luovaan kirjoittamiseen

Kustantaja: Arktinen Banaani
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 158 s.

haastaa lukijansa kyseenalaistamaan sovinnaiset todellisuuden tarkastelutavat. Kirja rohkaisee itse kutakin katsomaan maailmaa ainutlaatuisella tavalla ja kertomaan kokemuksestaan omalla kielellään.

Sanojen avaruus perustuu kirjoittajansa kokemuksiin pitkän linjan kirjailijana ja kirjoittajien kouluttajana. Kirjaa on käytetty luovan kirjoittamisen oppikirjana useissa yliopistoissa ja aikuisoppilaitoksissa. Sanojen avaruus ilmestyy nyt uutena laitoksena. 

Oma arvioni: Kirjailija kirjoittaa kirjan, mutta vasta lukija luo sen. Kirjailijaksi voi tulla vain kirjoittamalla, oppaita lukemalla se ei ole onnistunut keneltäkään. Luova kirjoittaminen voidaan mieltää löytöretkeksi omaan itseen. Näin ollen kirjoittajan varsinaiset työkalut ovat kieli ja kirjoittaja itse. Muun muassa näihin Torsti Lehtisen esittämiin ajatuksiin minun on helppo yhtyä. Kirjan keskeinen viesti kiteytyy mielestäni erinomaisesti seuraavassa sitaatissa:
"Rakkautta kieleen, kirjailijalle välttämätöntä intohimoa, ei kukaan ulkopuolinen voi istuttaa kenenkään sieluun. Taiteellista lahjakkuutta ei voi opettaa. Sen toteutumisen esteitä voi jonkin verran raivata."
Torsti Lehtinen kannustaa nyt jo neljättä kertaa julkaistussa oppaassaan olevilla harjoituksilla katselemaan ympärilleen ikään kuin uusin silmin ja kertomaan tarinoita omintakeisesti. Jos mielit kaunokirjallisuuden taituriksi, tämän kirjan ohjeilla saatat päästä ainakin askeleen lähemmäs tavoitettasi, mutta "jos arvostat enemmän mielenrauhaa kuin itsesi piinaamista, älä ryhdy kirjailijaksi!", Lehtinen huudahtaa. 

Itse olen kirjoittajana suuntautunut enemmän tietokirjallisuuteen, joten kirjan harjoitukset tuntuivat minusta aika hankalilta, mutta monia kiinnostavia ja ajattelua avartavia asioita tämä opas kuitenkin myös minulle tarjosi. Ties vaikka joskus kirjoittaisin jotain kaunokirjallista, vaikka mielenrauhaani kovasti arvostankin.