Iikka Kivi: Menisit ennemmin terapiaan - Rehellinen self help -kirja

Kustantaja: Kosmos
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 176 s.

"Jos haluat jotakin, koko universumi auttaa sinua saavuttamaan sen." - Paulo Coelho

Paskapuhetta. Universumi ei voi auttaa sinua. Se ei tiedä, mitä sinä haluat, eikä sitä kiinnosta ottaa selvää. Tämä ei johdu siitä, että univesumi olisi keskustapoliitikko, vaan siitä, että maailmankaikkeus on vain ääretön klöntti aikaa ja avaruutta - siinä kaikki. Tästä hyvin ilmeisestä tosiaista huolimatta kirjakauppojen hyllyt ovat täynnä opuksia, jotka pyrkivät vakuuttamaan lukijan siitä, että hän pystyy mihin vain ja kosmos on virittynyt hoitamaan hänen asiansa kuntoon. Mairean perseennuolentansa takia lätinä on häkellyttävän suosittua - kukapa ei haluaisi kuulla sivu sivun perään, miten erinomainen olento onkaan. 

Tämä ei ole sellainen kirja. Päinvastoin. Tämä on kirja niille, jotka arvostavat rehellisyyttä. Tämä kirja ei ratkaise ongelmiasi. 

Oma arvioni: Mainio suorasanainen kirja siitä, miten me "apinat" voisimme tehdä elämästämme tällä planeetalla edes hiukan parempaa. Meidän tulisi oppia hyväksymään keskinkertaisuutemme, ihan hyvä on riittävän hyvä. Emme pärjää yksin, joten meidän on oltava vuorovaikutuksessa lajitovereidenne kanssa. Ja hyvä niin, kunhan opimme kuuntelemaan ja kunnioittamaan toinen toisiamme. Olemme usein liian armottomia myös itseämme kohtaan, joten tarvitsemme lisää myötätuntoista ja empaattista suhtautumista. Rakentavasti saa toki kritisoida, kun aihetta on, mutta vihapuhetta ei ansaitse kukaan. Meidän tulee hyväksyä asiat, joita emme voi muuttaa ja pyrkiä vaikuttamaan niihin, joihin voimme. 

Iikka Kivi ottaa kirjassaan rohkeasti kantaa nyky-yhteiskunnan ilmiöihin ja mieltämme painaviin ongelmiin. Hän kritisoi oikotietä onnellisuuteen tarjoavaa self help -kirjallisuutta ja kehottaa ihmisiä hakeutumaan mieluummin hyvien terapeuttien pakeille. Hän lähestyy asioita omakohtaisten kokemustensa ja rempseän huumorinsa kautta. Vaikka en olekaan kovin paljon Kiven stand up -komiikkaa kuullut, uskallan sanoa, että kirja on kirjoittajansa näköinen. Se sai ainakin minut välillä nauramaan ja välillä pysähdyin puolestaan miettimään joitakin asioita myös hieman uudenlaisista näkökulmista. 

"Maailma on sinun osterisi. Niljakas, vaikeasti avautuva ja nopeasti nielaistu - mutta ihan helvetin herkullinen."