Kirja-arvio: Pasi Luhtaniemen Kohti uutta kirjaa - Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville

Pasi Luhtaniemen kirjoittama käytännönläheinen opaskirja Kohti uutta kirjaa (2018) on tarkoitettu tavoitteellisille kirjoittajille, eli heille, jotka haluavat saada kirjallisen tuotoksensa julkaistuksi eli pois pöytälaatikosta tai tietokoneen kansioista lukijoiden iloksi.  Oppaan oleellisimman taustamateriaalin muodostavat paitsi kirjailijan omat aiemmat teokset, myös hänen kokemuksensa kirjoittajien valmentamisesta. Opas etenee selkeästi askel askeleelta kohti (hyvää) valmista käsikirjoitusta. Matka haaveesta todeksi lienee kuitenkin vain harvoin niin suora kuin tässä oppaassa kuvataan, mutta toki annettujen esimerkkien avulla ja harjoituksia tekemällä, tie ideasta kirjaksi on varmasti ainakin vähän mutkattomampi.

Vaikka en olekaan ainakaan tietoisesti juuri tällä hetkellä kaunokirjallisuutta kirjoittamassa, oli opas todella kiinnostavaa luettavaa ja luulenpa aloittavani sen innoittama ainakin havaintopäiväkirjan kirjoittamisen. Ympärillä kun tapahtuu jatkuvasti jotakin mielenkiintoista, jota voisi kenties joskus hyödyntää jossain tulevassa kirjoitusprojektissa. Sillä enhän minä osaa kirjoittamatta olla. Tunnustan nyt tässä, että kyllä ideoita ainakin jo on. Uskallus kertoa niistä vielä enempää kuitenkin puuttuu. 

Uskon, että tämän teoriaa ja käytäntöä sopivasti yhdistelevän kirjoitusoppaan oppien inspiroimana yhä useampi rohkenee ryhtyä kirjoittamaan ihan tosissaan. Minäkin haluan luottaa siihen, että jokainen tarina on kirjan arvoinen. Se, miten kukin tarina loppujen lopuksi kannattaa kertoa, onkin sitten jo toinen juttu. Mutta siihenkin tämä oivalluksia synnyttävä opas tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja, ja eiköhän se oma kirjoittajaäänikin lopulta löydy, kun sitä vain jaksaa etsiä ja hioa. Tämän oppaan harjoitusten avulla sekin sujuisi varmasti mukavasti. Pitäisiköhän minun sittenkin miettiä kaunokirjallisuuden kirjoittamista, olisikohan sen ihme minunkin ulottuvillani? Varmaa on vain, että kokeilematta en voi sitä tietää...
  
Kustantaja: Kustannus Aarni
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 102 s.