Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kustantaja: Teos & Förlaget
Julkaisuvuosi: 2019
Ruotsinkielinen alkuteos: Där musiken började (2018)
Suomentanut: Laura Jänisniemi
Sivumäärä: 476 s.

Tom of Finland -oopperan kansainvälisen menestyksen myötä säveltäjä Alf Holmista tulee kuuluisa. 

Lars Sund palaa uudessa romaanissaan Missä musiikki alkoi suomalaisen postminimalismin juurille Pohjanmaalle, selluloosalta lemahtavaan satamakaupunkiin. Kertoja tarkastelee maailmaa hieman ilkikurisesti apunaan kirjoittamisen opettaja ja ennen kaikkea paikallisen säveltäjän, polkupyöräilijän ja peltisepän Odin Sikströmin haamu.

Missä musiikki alkoi on Lars Sundin Pietarsaari-trilogian itsenäinen kakkososa. Säveltäjäksi tähtäävän Alf Holmin lisäksi sen sivuilla kohdataan Kolme sisarta ja yksi kertoja -romaanista tutut Ulla-Maj, Maggi ja Iris. Maggin tyttärillä, etenkin Neppellä ja Hajjella, on merkittävä rooli Alfin kehityksessä.

Lähtöpisteenä on nykyisyys, viileä ja sateinen kevätpäivä, jolloin nosturi irrottaa ravintola Terrazzon kulmaa kannatelleen tukipilarin. Terrazzo oli aikoinaan kaupungin nuorison kokoontumispaikka ja maailman napa. Sieltä tarina hakeutuu 1960-, 1970- ja 1980-luvun Pietarsaareen, New Yorkiin ja Vaasaan. Tekstissä raikaa popmusiikki: Beatles, Rolling Stones, Iron Butterfly, Velvet Underground ja Frank Zappa...

Oma arvioni: Kirja valikoitui lukulistalleni ensisijaisesti Finlandia-ehdokkuutensa vuoksi. Vasta tarinan edetessä huomasin, että romaani onkin itsenäinen jatko-osa aiemmin lukemalleni Sundin Kolme sisarta ja yksi kertoja -teokselle. 

Tällä kertaa minulla oli alussa hieman vaikeuksia päästä tarinaan mukaan, mutta varsinkin kirjan sivuilla soiva poppi vei mennessään. Oli kiinnostavaa lukea itselleen vieraista aikakausista ja paikoista. Missä musiikki alkoi tarjoaakin lukijalle mielenkiintoisen sekoituksen lähihistorian todellisia tapahtumia ja fiktiivisia aineksia maagisia juonteitakaan unohtamatta. Vaikka en viimeksi mainituista yleensä välitäkään, eivät ne tässä kirjassa minua liiemmin ärsyttäneetkään. Se johtunee siitä, että kirjailija todellakin tietää mitä tekee.

Voisin kuvitella, että romaani on nostalginen aika- ja musiikkimatka heti sotien jälkeen nuoruuttaan eläneille, mutta suosittelen sitä toki nuoremmillekin lukijoille. Missä musiikki sitten alkoi? No, tämän kirjan mukaan musiikki alkoi Pietarsaaressa, jota voidaan kutsua Suomen Liverpooliksi .