Maija-Riitta Ollila: Tekoälyn etiikkaa
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019 Sivumäärä: 366 s. |
Mihin tekoäyä pitäisi käyttää, jotta voisimme ratkaista ongelmiamme? Algoritmit muuttavat kaiken - niin työnteon, liikenteen kuin seksielämänkin. Millä arvoilla luomme tulevaisuutta? Ihminen luo tekoälyä omaksi kuvakseen, joten pohdinta tekoälystä johtaa kysymykseen, mitä on olla ihminen.
Vauhdikas tietokirja valottaa tekoälyn uhkia ja suuria mahdollisuuksia.
Oma arvioni: Millaista voisi olla tekoälyllä rikastettu elämä? Entä, kuka lopulta päättää, mitä tai ketä itseohjautuva taistelurobotti ampuu? Saako seksirobotille tehdä mitä haluaa? Siinäpä muutama kysymys, joita Maija-Riitta Ollila ajatuksia herättävässä uutuuskirjassaan pohtii. Minua tekoäly sekä kiinnostaa että pelottaa. Jo nyt on nähtävissä, että tulemme monessa mielessä sulautumaan yhteen tekoälyn kanssa, joten on aika miettiä, millaisilla arvoilla haluamme luoda tulevaisuuttamme, ja miten voimme suojata yksityiset tietomme. Vaikka tekoäly voi olla hyödyksi joissakin asioissa, kaikkia yhteiskuntamme ongelmia se ei kuitenkaan ratkaise.
Itseäni kiinnostavat erityisesti hoivarobotit, vaikka en haluaisikaan, että koneet auttaisivat minua, siis ainakaan yksin. Ihmisen apuna ne voivat toki olla erinomaisia. Ollila kysyykin aiheellisesti, onko vanhuksen totuttava konehoivaan, koska kone tekee työnhalvemmalla kuin ihminen. Mielestäni ei missään nimessä, sillä aidosti läsnäolevaa ihmistä ei kone voi korvata. Sen sijaan suhtaudun myönteisesti robottien käyttöön esimerkiksi autististen lasten oppimisen tukemisessa, kunhan huolehdimme tekoälyn olevan tukevaa eikä tuhoavaa. Meidän tulisi siis jotenkin kyetä varmistumaan siitä, että teknologia johtaa aiempaa parempaan lopputulokseen. Siksi tarvitsemme tieteellistä tutkimusta.
Tekoälyn tulevaisuus on vielä hämärän peitossa, joten kaikkia sen seurauksia on mahdoton arvioida. Meidän on varauduttava jatkuvaan muutokseen ja pyrittävä sopeutumaan siihen. Elämme virtaavassa maailmassa - halusimme tai emme. On hyvä, että vanhasta ja toimimattomasta luovutaan, kunhan kehitystä viedään eteenpäin eettisyyttä kunnioittaen. Tekoälyllä ei ole omatuntoa, mutta toivottavasti ihminen ei hukkaa omaansa teknologian huumassa harhaillessaan.