Mattias Edvardsson: Aivan tavallinen perhe

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: En helt vanlig familj (2018)
Suomentanut: Taina Rönkkö
Sivumäärä: 474 s. 

Veriteko kaataa ihanneperheen kulissit


19-vuotias Stella pidätetään epäiltynä miesystävänsä murhasta. Pappi-isä ja asianajaja-äiti eivät kaihda kunniattomiakaan keinoja pelastaakseen tyttärensä. Perheidyllin myötä murtuu myös sivistyksen ohut pintakerros, jonka alta valheet, salaisuudet ja petokset nousevat pintaan.

Oma arvioni: Oikeussalidraamassa oman versionsa kulissien kaatumisesta kertovat isä, tytär ja äiti - juuri tässä järjestyksessä.  Kuka onkaan syyllinen ja mihin, on kysymys, joka painaa kaikkien mieltä. Entä, mikä onkaan totta ja, onko oikeudenmukaisuutta lopulta olemassakaan? 
”Olimme aivan tavallinen perhe, ja sitten kaikki muuttui. Elämän rakentamiseen menee kauan, mutta sen tuhoutumiseen vain silmänräpäys. Menee vuosia, vuosikymmeniä, ehkä jopa koko elinaika tulla siksi, mitä oikeasti on. Tiet ovat lähes poikkeuksetta mutkaisia. Luulen että silläkin on tarkoituksensa, sillä että elämä rakentuu yritysten ja erehdysten ympärille. Muotoudumme ja kehitymme koettelemusten kautta.”
Tässä psykologisesti jännitteisessä romaanissa rikoksesta sukelletaan syvälle niin ihmisyyden kuin vanhemmuudenkin ytimeen. Kun omaa lasta syytetään murhasta, vanhempien tunnemyrsky on itsestäänselvyys. Kirjassa punnitaan moraalin ja rakkauden rajoja. Se osoittaa suorastaan riipaisevasti, kuinka pitkälle vanhemmat voivat olla valmiit menemään suojellakseen lastaan. Toisaalta Stellan saama murhasyyte on osoitus myös siitä, mitä voi tapahtua, jos ongelmiin ei puututa ajoissa. Koukuttava tarina saa lukijansa miettimään sitäkin, mahtaakohan aivan tavallisia perheitä loppujen lopuksi ollakaan. Entä menestystä ja aitoa onnellisuutta, ehkä idylli onkin pelkkä illuusio... 

Jos etsit hieman toisenlaista jännitystä kuin nordic noir -dekkarit tarjoavat, Mattias Edvardssonin Aivan tavallinen perhe on erinomainen valinta, suosittelen.