Mikko Aaltonen: JHT - Musta lammas

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 463 s.

Kaikki tietävät Cheekin. Kukaan ei tunne Jarea. Miten lahtelaisesta suunsoittajasta ja tappelupukarista kasvoi stadionit täyttävä supertähti, jonka levyt ja biisit romuttavat listaennätyksiä? Tämä kirja kertoo koko ainutkertaisen tarinan mitään peittelemättä. 

Oma arvioni: Tämä kirja on odotellut hyllyssä ties kuinka pitkään. Nähtyäni juuri elokuvan Veljeni vartija päätin, että nyt on vihdoinkin aika lukea myös Jaren / Cheekin tarinan kertova kirja. Onpa teoksesta ehtinyt tulla jo uudenpi painoskin, jossa on mukana myös Viimeinen näytös.

Minusta on hyvä, että kirja on minämuotoinen, sillä näin Jare ikään kuin puhuu suoraan lukijalle. Kirjan sivuilla äänessä ovat myös myös monet Jaren ystävät ja työkaverit sekä hänen äitinsä. Oli kiinnostavaa lukea etenkin hänen lapsuus- ja kouluajoistaan. En ole seurannut Cheekin uraa kovinkaan tarkasti, sillä hip hop ja rap eivät ole ominta musiikkiani. Oikeastaan vasta Vain elämää -ohjelman myötä aloin kuunnella Cheekin tuotantoa enemmän. Tämän kirjan luettuani ymmärrän monen biisin sanoja aiempaa paremmin, kun tiedän nyt, mistä  kaikesta ne kumpuavat. 

Kirjassa kerrotaan kaunistelemattoman rehellisesti muun muassa sitä, kuinka Jare on oikeastaan aina kokenut olevansa erilainen kuin muut. Se, jota oikein kukaan ei ymmärrä. Hän kuvaa tunteneensa olonsa usein jotenkin ulkopuoliseksi jopa omassa perheessään, vaikka vanhemmat ja sisarukset, etenkin kaksoisveli Jere, hänelle tärkeitä ovatkin. Jare halusi aina olla paras, joten hänellä oli välillä henkisesti todella rankkaa, kun elämän keinu heilui ylös ja alas. Mutta voidaan toki miettiä, olisiko hän saavuttanut urallaan kaiken ilman ehtymätöntä kunnianhimoaan ja jatkuvaa tinkimätöntä työtä kohti aina jotakin suurempaa. Todennäköisesti ei - pelkillä riimittelytaidoilla kun ei välttämättä pitkälle päästä.  Cheekin saaga on kerrassaan uskomaton.