Minna Huotilainen: Näin aivot oppivat

Kustantaja: PS-kustannus
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 303 s.

Aivot eivät ole jäykkä mötikkä, joka kohtalonomaisesti määrää rajat osaamisellemme ja tekemisellemme, vaan ne ovat muovautuva alusta. On viisainta muokata ajatteluaan, uskomuksiaan ja toimintatapojaan sitä tosiasiaa kohti, että aivot harjaantuvat uusiin tehtäviin harjoittelemalla. Kenenkään aivoissa ei ole valmiina jotain mystistä osaamista, vaan taidot kehittyvät tekemällä.

Kirjassa esitellään yleistajuisesti ja monipuolisesti aivotutkimusten tuloksia. Esimerkkien avulla pääset mukaan jännittävään palapelin kokoamistehtävään: Mikä tämän yksittäisen tuloksen merkitys aivotutkimuksen kokonaisuudessa voi olla? Mitä se kertoo oppimisesta? Voinko soveltaa sen antamaa tietoa omassa työssäni, vanhemmuudessani tai oppimisessani?

Oma arvioni: Näin aivot oppivat on sekä aivojemme että oppimisemme mysteerejä kiinnostavasti ja tuoreeseen tutkimustietoon nojaten monipuolisesti valottava yleistajuinen tunnetun aivotutkijan kirjoittama teos. Minna Huotilainen työskentelee kasvatustieteen professorina Helsingin yliopistossa. Hänen aito kiinnostuksensa monenlaisiin oppimiseen liittyviin kysymyksiin välittyy lukijalle mainiosti myös tästä kirjasta. Siksi uskonkin vahvasti, että sitä lukemalla sekä oppijat että opettajat saavat lukuisia hyödyllisiä oivalluksia oman oppimisensa ja oppimista edistävän toimintansa tueksi. 

En ole koskaan tykännyt oikeiden palapelien kokoamisesta, mutta tämä erilainen aivotutkimuksen palapeli tarjosi monia kiinnostavia kysymyksiä ja yllättäviä yksityiskohtia. Ja, mikä parasta, selvitettävää ja tutkittavaa riittää edelleen. Lähde sinäkin Näin aivot oppivat -kirjan seurassa innostavalle löytöretkelle aivojen ihmeelliseen maailmaan.