Prinsessa Märtha Louise & Elisabeth Nordeng: Herkäksi syntynyt

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Norjankielinen alkuteos:Født sensitiv. Våre historier (2017)
Suomentanut: Ebba Erolin
Sivumäärä: 232 s.

Erityisherkän elämä on erilaista niin lapsensa, nuorena kuin aikuisena ja äitinäkin - varsinkin, jos olet Norjan prinsessa

Prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng kertovat ensimmäistä kertaa elämästään erityisherkkinä. Henkilökohtaisista kokemuksista sekä kohtaamisista asiantuntijoiden kanssa syntyy uudenlainen kuva erityisherkkien maailmasta. Siinä maailmassa herkkyys voi olla vahvuus, kunhan ottaa itse siitä vastuun. Kirja sisältää myös harjoituksia.

Oma arvioni: Jos haluat oppia ymmärtämään, miten erityisherkät ihmiset kokevat maailmaa, tämä kirja tarjoaa siihen kahden erilaisen naisen kokemukselliset tarinat. Kirjan keskeisin viesti on mielestäni se, että herkkyys on synnynnäinen ominaisuus, jota voi hyödyntää monella tavalla. Kysymys ei siis ole viasta ja heikkoudesta, josta on pyrittävä eroon. 

"Monet meistä kulkevat halki elämän kuin museossa - ilman, että itse asiassa katsovat kuvia ja maalauksia. Kuin olisimme konsertissa, muttemme kuuntelisi musiikkia. Elämme vain puolikasta elämää."
Liian monet ihmiset eivät siis vielä nykyäänkään uskalla olla juuri sellaisia kuin he oikeasti ovat. Olen kirjan kirjoittajien kanssa samaa mieltä siitä, että maailma olisi parempi paikka, jos jokainen meistä rohkenisi avoimesti olla sellainen kuin syntyjään on, eikä yrittäisi muuttaa itseään sellaiseksi kuin muut haluavat hänen olevan. Tässä tullaankin mielenkiintoisen kysymyksen äärelle: mikä on normaalia ja mikä puolestaan poikkeavaa? Riippumatta siitä, mihin tuo raja milloinkin vedetään, jokaisessa yksilössä - myös erityisherkissä - on paljon potentiaalia, joka ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi.  Erilainen ja syvempi tapa nähdä ja kokea maailmaa on suuri rikkaus, kunhan annamme sille riittävästi aikaa ja tilaa.  

P.S. Elaine N. Aronin teoksesta HSP - Erityisherkkä ihminen löytyy paljon tietoa ko. teemasta. Aron on kirjoittanut myös teokset Erityisherkkä lapsi, Erityisherkkä ihminen ja parisuhde sekä Erityisherkän ihmisen harjoituskirja.

Omasta erityisherkkyydestään on kertonut myös Anja Snellman kirjassaan Antautuminen ja Taina Laane tuoreessa kirjassaan Vahvuutena herkkyys (Linkit vievät kirjapostauksiini).