Tapani Bagge: Maantien kutsu - Gabriel Sutkin muistelmat

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 205 s.
Syksyllä 1865 maantie kutsuu köyhiä. Suuret nälkävuodet ovat aluillaan. Maantie kutsuu myös 22-vuotiasta Kaappo Sutkia, joka on jo kärsinyt selkänahassaan ensimmäiset raippansa ja istunut ensimmäisen vankilatuomionsa. Pian poika Kauhavalta on päättänyt ryhtyä tavarantasaajaksi, joka varastaa rikkailta ja antaa köyhille, varsinkin itselleen. 

Sutki kiertää maata markkinoilta markkinoille ja linnasta linnaan, naisesta toiseen ja varastaa minkä ehtii. Lopulta Sutki löytää määränpäänsä Siperiasta, mutta saako hän elää siellä rauhassa perheensä kanssa?

Oma arvioni: Tapani Bagge kertoo tuoreessa historiallisessa romaanissaan legendaarisen tavarantasaajan ja vankikarkurin vaiherikkaan elämäntarinan tämän itsensä näkökulmasta. Paikallaan tässä tarinassa ei todellakaan pysytä, joten lukija ei ehdi matkan aikana pitkästyä. Kirjoittaja onnistuu mielestäni kirjoittamaan samanaikaisesti sekä uskomattoman että varsin uskottavan kuvauksen eräästä elämästä ja tietystä historiallisesta ajanjaksosta. Tämä erikoinen muistelmateos onkin minusta hyvä osoitus siitä, kuinka monipuolinen kirjailija aiemmin muun muassa dekkareistaan ja lastenkirjoistaan tuttu Tapani Bagge on. 

Kiitos äidilleni tämän kirjan vinkkaamisesta, sillä saattaa hyvin olla, että ilman sitä kyseinen teos olisi saattanut jäädä minulta huomaamatta. Jos haet jotakin hieman tavanomaisesta poikkeavaa luettavaa, Maantien kutsu on yksi hyvä vaihtoehto.