Veera Salmi: Perhoset veljeni ympärillä

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 256 s.

Surullisenhauska ja oikukas tarina katoamisista, löytymisistä, uhanalaisista perhosista sekä koirasta nimeltä Burton. Levottoman sisarussarjan kuopuksen, viulua soittavan Johanneksen, puhumattomuus on Joonakselle ja Joonialle yhtä itsestään selvää kuin se, etteivät kissat ja koirat puhu. Sitten Johannes katoaa kilpailumatkalla Islannissa, ja maailma järkähtää sijoiltaan. Ensin koirat ryhtyvät puhumaan, ja kun sitten Roomassakin jo järisee, on sisarusten aika ryhdistäytyä ja ruveta etsimään jotakin, mitä voisi kutsua vaikka suunnitelma B:ksi. 

Totuus Johanneksesta hahmottuu vähitellen, ja lopussa kukaan ei ole enää entisensä.

Oma arvioni: Tänään olen miettinyt jälleen kerran, kuka oikeastaan onkaan ihan normaali. Ja erilaisuuden ja poikkeavuuden teemaa käsiteltiin myös tässä lastenkirjoistaan tutuksi tulleen Veera Salmen uutuusromaanissa. Kirjan henkilöt ovat kukin omalla tavallaan vähintäänkin hieman erikoisia, diagnoosejakin löytyy muutamia. 

Perhoset veljeni ympärillä, jonka valitsin luettavaksi puhtaasti runollisen nimen perusteella, on monikerroksinen, runsasaineksinen ja vauhdikas tarina. Aluksi tuntui, että kirjassa on jopa vähän liikaakin kaikkea, mutta tarinan edetessä tunne kuitenkin muuttui. Luulenpa että kaikki elementit tarvittiin siihen, että kirja vei vastustamattomasti mukaansa erilaiseen todellisuuteen. Salmella on omääninen kirjoitustyyli. Hänen lauseissaan hauskuus ja surumielisyys ovat usein kiehtovasti läsnä samanaikaisesti. 

Lukukokemusta voisi yhdellä sanalla luonnehtia yllätykselliseksi. Jos positiivisessa merkityksessä kummalliset tarinat kiinnostavat, lue ihmeessä Perhoset veljeni ympärillä. Se on kirja, jota et varmasti ihan heti unohda.