Alan Bradley: Kuolon kultaiset kiehkurat

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: The Golden Tresses of the Dead (2018)
Suomentanut: Maija Heikinheimo
Sivumäärä: 367 s.

Häähumua, kermakakkua ja irtileikattu sormi

Syksy on saapunut Bishop´s Laceyn kylään Englannin maaseudulla. Muutoksen tuulet puhaltavat Buckshawin kartanossa, jossa päämajaansa de Lucen perheen ohessa pitää Arthur Dogger & Associatos -etsivätoimisto. Kesän väistymisestä huolimatta kylän tunnelma on aurinkoinen, sillä kaksitoistavuotiaan mestarikemisti Flavia de Lucen sisar Ophelia on viimein valmis astumaan avioliiton satamaan.

Hääseremonia ei kuitenkaan suju aivan perinteisen kaavan mukaan, sillä bestman katoaa kuin tuhka tuuleen ja häävieraiden huomion varastaa vihkimisen sijaan spontaani vatsastapuhujan esitys. Outojen sattumien ketju huipentuu, kun Ophelia iskee kakkulapionsa valtavaan hääkakkuun ja huomaa kermaherkun sisältä pilkottavan irtileikatun sormen. 

Arvoituksellisia murhia rakastavalle Flavialle sormi on paljon kakkua herkullisempi tapaus, ja vasta perustettu etsivätoimisto ottaa kernaasti tapauksen ratkottavakseen. Ketä syyttävä sormi lopulta osoittaakaan.

Oma arvioni: Mukavan kepeä dekkari kesäloman alun kunniaksi. Maailmalla suuren suosion saavuttanut Flavia de Luca -sarja on edennyt nyt siis jo kymmenenteen osaansa. Vauhdikasta menoa ja kekseliäitä tutkimuksia riittää tässä uusimmassakin arvoituksellisessa kirjassa. Päähenkilön erilaisuus rikoksia ratkoviin harmaapäisiin miehiin verrattuna viehättää, vaikka en sarjaa kovin paljon ole lukenutkaan, ainakaan vielä.