Anneli Juutilainen (toim.): Kirjeitä nuorelle itselleni

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 224 s.

Mitä sanoisit nuorelle itsellesi? 

Mitä asioita olisit halunnut tietää nuorempana? Millaisia neuvoja ja tukea haluaisit saada ihmisiltä, jotka etsivät nuoruudessa itseään ja löysivät lopulta oman tiensä? Entä jos voisit mennä ajassa taaksepäin: mitä sinä sanoisit nuorelle itsellesi?

Kirjeitä nuorelle itselleni -kirjassa 21 omaa kutsumustaan ja intohimoaan noudattanutta suomalaista kertoo oman tarinansa haastattelujen ja niiden perusteella kirjoitettujen kirjeiden välityksellä.

Oma arvioni: Kirjeiden kirjoittaminen itselle on noussut ilmiöksi niin Suomessa kuin maailmallakin. Kirjan tarinat ovat kannustavia ja inspiroivia.  Ne ovatkin mielestäni oivallisia vertaistuen lähteitä etenkin omaa paikkaansa etsiville nuorille. Ne osoittavat, että jokainen voi löytää oman tiensä ja saavuttaa omat tavoitteensa, mutta unelmienesa saavuttamiseksi tulee olla rohkea, päämäärätietoinen ja valmis tekemään kovasti töitä. Jos jokin unelma ei sitten toteudukaan, elämä yleensä näyttää uuden suunnan, mitä kohti meidän on tarkoitus edetä. Monissa kirjeissä korostui se, ettei kannata antaa pelolle tai häpeälle valtaa eikä liiemmin välittää siitäkään, mitä muut meistä ajattelevat. Joskus juuri heikkoutena nähdyt ominaisuudet on mahdollista kääntää vahvuuksiksi. Ja suuretkin vastoinkäymiset saattavat lopulta osoittautua suuriksi kasvattajiksemme. Usein elämä yllättää - sekä hyvässä että pahassa, mutta kyllä se yleesä myös kantaa. 

Opettaja, joka sanoo, ettei meistä koskaan tule mitään, on todennäköisesti täysin väärässä. Jokainen ihminen kun on hyvä jossakin, oma intohimonsa tulee vain ensin löytää ja kulkea sitten ennakkoluulottomasti sitä kohti. Kirjeissä korostui etenkin vanhemmilta saadun tuen ja kannustuksen tärkeys. Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä varsinkin nuoren on huomattavasti  helpompaa uskoa itseensä ja mahdollisuuksiinsa, kun joku muukin tekee niin. Jokainen on arvokas ja riittävä juuri sellaisena kuin on, on asia, jonka jokaisen ihmisen soisi oivaltavan jo mahdollisimman varhain. 

P.S. Tämän voimaannuttavan teoksen innoittamana haastan sinut kirjoittamaan kirjeen nuorelle itsellesi. Se saattaa olla hyvinkin terapeuttinen kokemus. Ajattelin itsekin kirjoittaa muutaman rivin jossain vaiheessa,  joten jos sinua kiinnostaa, mitä sanoisin nuorelle itselleni, seuraa Luen. Koen. Kirjoitan. -blogiani.