Belinda Bauer: Näkijä

Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: The Shut Eye (2015)
Suomentanut: Annukka Kolehmainen
Sivumäärä: 405 s.

Anna ja James Buckin nelivuotias lapsi Daniel katoaa kotikadultaan. Hänestä jäävät vain pienet jalanjäljet naapurissa olevan autokorjaamon edustalle valetussa tuoreessa betonissa. Vuosi katoamisen jälkeen Anna on yhä sekaisin surusta, eristäytynyt omiin oloihinsa, ja vaalii jalanjälkiä kuin ainoaa aarrettaan. 

Kun Anna kuulee julkkikseksi kohonneesta meediosta, näkijästä, hän tarttuu tähän viimeisenä oljenkortenaan. Myös poliisi on meedion avusta kiinnostunut selvittäessään vuosi sitten kadonneen Edie-tytön tapausta. Vieläkö on toivoa lasten löytämisestä, näin pitkän ajan jälkeen?

Piinaavan jännittävä juoni imaisee mukaansa, ja omaääninen, taitava kertoja onnistuu yllättämään lukijan hätkähdyttävällä tavalla. 

Oma arvioni: Lapsen katoaminen on varmasti yksi vanhempien pahimmista painajaisista. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä suuremmaksi pelko lapsen lopullisesta menettämisestä kasvaa. Danielin äidin surua ja sen mukanaan tuomaa kokonaisvaltaista epätoivoa kuvataan kirjassa todella koskettavasti. Vaikka kaappaajan henkilöllisyys ei pysynyt  salassa loppuun asti, teon motiivi kuitenkin säilyi ainakin minulle mysteerinä viimeisille sivuille saakka. 

Kaikki kirjan henkilöhahmoista olivat kiinnostavia omalla tavallaan, mutta toiset heistä olivat toki huomattavasti ärsyttävämpiä kuin toiset. Jokainen lukija muodostakoon heistä omat näkemyksensä, joten en kerro tässä sen enempää. Suosittelen Näkijää laadukkaan psykologisen jännityksen ystäville.