Jean Ramsay & Kalle Björklid: Anssi Kela - Kosketusetäisyydellä

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2017
Lukijana: Jukka Pitkänen
Äänikirjan kesto: 7 h 34 min

Lähikuva rakastetusta lauluntekijästä ja muusikosta.

Vuosi 2016 oli Anssi Kelalle monin tavoin poikkeuksellinen. Levoton tyttö -kappaleen vuonna 2013 alullepanema ”toinen tuleminen” alkoi tuottaa odottamatonta satoa: vuoden aloittanut, hurjia ennätyksiä tehnyt ja uutta musiikillista ilmaisua esitellyt single Petri Ruusunen, konserttisalikiertue ja intensiivinen keikkakesä, joka lanseerattiin konventioita rikkovalla hurjapäisellä esiintymisellä Tennispalatsin katolla, oma tv-ohjelma – ja artistin silmien edessä alati kasvava ja monipuolistuva fanien joukko.

Jotain poikkeuksellista oli selvästi tapahtumassa, joten Kela pyysi vuoden mittaiselle matkalle mukaan musiikkikirjoittaja Jean Ramsayn ja valokuvaaja Kalle Björklidin dokumentoimaan ja analysoimaan tätä ajatuksia herättävää vaihetta urallaan.

Kirja elää artistin mukana hetkessä, mutta raottaa ajoittain myös verhoa menneisyyteen ja pyrkii sen kautta piirtämään tarkan kuvan Kelasta, niin artistina kuin ihmisenä.

Oma arvioni: Uskon, että kokonaisuus toimisu huomattavasti paremmin kirjana kuin äänikirjana, sillä sain sellaisen käsityksen, että kuvat ovat oleellinen osa tätä teosta. No, sai kuunnellessakin kuitenkin mielenkiintoisia tietoja Anssi Kelan urasta ja ajatuksista. Kirjasta välittyi kuva ajattelevasta ja asioita syvällisesti pohdiskelevasta lauluntekijästä ja artistista, joka haluaa olla koko ajan liikkeessä. Eikä hän toki paikoilleen ole musiikissaan jämähtänytkään. Ja suu on välillä ovelassa virneessä, mitä lie miehellä mielessä... Kaikki ei paljastu edes kosketusetäisyydellä.