Jussi Murtosaari: Suomen päiväperhoset ja sudenkorennot

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 256 s. 

Kaksi Suomen harrastetuinta hyönteisryhmää, päiväperhoset ja sudenkorennot, ensimmäistä kertaa samojen kansien välissä. Helppotajuinen tunnistusopas, joka auttaa määrittämään kaikki maassamme tavatut 122 päiväperhos- ja 62 sudenkorentolajia.

Tämän teoksen avulla kuka tahansa pääsee sisään päiväperhosten ja sudenkorentojen ihmeelliseen maailmaan. Ytimekkäitä lajikohtaisia tekstejä täydentää kirjan runsas kuvitus. Määritystä tukevat lajikuvat auttavat otusten tunnistamisessa, tarvittaessa pienempiäkin yksityiskohtia hyödyntäen. Monista toiminnallisista otoksista paljastuu aivan uusia asioita. Lentäminen on hyönteisten tapa liikkua, hankkia ravintoa ja jatkaa sukua. Siipien liike on kuitenkin niin nopeaa, ettei sitä ihmissilmin voi tarkkailla yksityiskohtaisesti. Nyt lukijan ihailtavaksi tuodaan lentokuvia, jotka paljastavat hyönteisten salatun toiminnan yksityiskohdat. Nämä huolella valikoidut otokset ovat yli 30 vuoden työn tulos. 

Paitsi harrastajan määritysoppaaksi kirja sopii kenelle tahansa luku- ja katseluteokseksi, ja se on oiva tuliainen vaikkapa kesämökille. 

Oma arvioni: Upeasti kuvitettu teos, joka tarjoaa nopeasti silmäillenkin perustietoja maamme päiväperhosista ja sudenkoreinnoista. Jos kirja löytyy kesäkodin kirjahyllystä, voi luontoretkeltä palatessaan katsoa, mikä sinisiipilaji mahtoikaan lennähtää ohi tai mikä perhonen olikaan laskeutunut päivänkakkaralle. Harmillista on vain se, ettei kirjaa voi kätevästi kuljettaa mukanaan. Mutta, jos voisi, teos ei olisi niin perusteellinen kuin se nyt on.  

Jussi Murtosaaren tuore tietoteos on kerrassaan erinomainen kirja kaikkien luontoharrastajien iloksi. Pari onnistunutta perhosotosta ikään kuin vahingossa napanneena voin vain kuvitella, kuinka paljon työtä hienojen luontokuvien ottaminen vaatii. No, onhan ammattilaisella toki taitoa ja huippuvälineet, mutta silti.