Kirja-arvio: Emily Esfahani Smithin Merkityksellisyyden voima

Kustantaja: Tuuma-kustannus
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: The Power of Meaning - Crafting of Life That Matters
Suomentanut: Kaisa Koskela
Sivumäärä: 317 s.

Mikä tekee elämästä elämisen arvoista? Siinäpä kysymys, jota varmasti jokainen meistä on joskus miettinyt. Eikä ihme, sillä olemmehan tupsahtaneet maailmaan pyytämättä ja yllättäen. Elämän mielekkyyden kyseenalaistaminen on luonnollinen osana ihmisenä kehittymistä. Elämän peruskysymysten pohtiminen ja oman minuuden kohtaaminen ei ole helppoa, mutta se kannattaa. 

Emily Esfahani Smith tarjoaa Merkityksellisyyden voima -teoksessaan vastauksia tähän suureen kysymykseen niin monitieteisten käsitysten kuin tosielämän tarinoidenkin kautta. Se vie lukijansa tuntemattomiin maisemiin ja haastaa pohtimaan omaa suhtautumistaan elämään ja siihen, mikä tekee siitä hyvää ja täyttä. Kirjan keskeinen viesti on, että hyvinvointi on löydettävissä ennemmin toisiin päin kääntymisestä kuin itseensä käpertymisestä. 

Mielestäni Emily Esfahani Smith onnistuu tieteen popularisoinnissa kerrassaan erinomaisesti, vaikka hän ei itse tutkija olekaan.  Kirjan lukemalla saa nimittäin kattavan kuvan siitä, mitä merkityksellisyyden luonteesta ja sen vahvistamisesta tieteellisen tutkimuksen parissa tällä hetkellä tiedetään. 

Lopullista vastausta elämän tarkoituksesta ei tämäkään kirja tarjoa - eikä sen pidäkään, mutta se tarjoaa erilaisia näkökulmia ja uusia oivalluksia - ja osoittaa, että merkityksellisyyden lähteitä on kaikkialla. Smithin mielestä elämän merkityksellisyys rakentuu neljän peruspilarin varaan, jotka ovat yhteenkuuluvuus, tarkoitus, tarinankerronta ja itsen ylittäminen. Edellä mainittujen pilarien vahvuus ja hienous piilee siinä, että ne ovat kaikkien ulottuvilla. 

Jos etsit elämäsi merkityksellisyyttä ja kaipaat arkisiin hetkiin lisää syvyyttä, Merkityksellisyyden voimasta löydät varmasti eväitä omalle kokemukselliselle ja voimaannuttavalle matkallesi. Itse olen palannut tämän kirjan kiinnostavien tarinoiden pariin jo useaan otteeseen ja olin jopa unohtanut kirjoittaa tästä blogipostauksen. No, korjaan tämän "puutteen" vihdoin nyt. 

P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.