Kirjaesittely: Héctor Garcían & Francesc Mirallesin Ikigai - The Japanese Secret to a Long and Happy Life

Kustantaja: Penguin Random House
Julkaisuvuosi: 2017
Espanjankielinen alkuteos: Ikigai: Los secretos de Japon para una vida larga y feliz (2016)
Kääntänyt: Heather Cleary
Sivumäärä: 272 s.

Tässä inspiroivassa opaskirjassa tutustutaan ikigain mysteeriin, joka paljastaa meille pitkän ja onnellisen elämän salaisuuden japanilaisittain. Japanissa uskotaan, että jokaisella ihmisellä on oma ikigai eli ainutkertainen syy elää ja nousta joka aamu ylös sängystä. Sitä etsiessä saamme elämäämme onnellisuutta ja mekityksellisyyttä terveyttä ja menestystäkään unohtamatta. Keskeistä on, että löydämme omat tavoitteemme, joihin pyrkiminen tuo elämäämme flown. On tärkeää tehdä asioita, joista nautimme ja olla tekemisissä ihmisten kanssa, joiden seurassa viihdymme, ja mikäli mahdollista, ns. myrkylliset kanssaihmiset kannattaa kiertää kaukaa. 

Kirjassa tarkastellaan elämää Ogimin kylässä lähellä Oginawaa. Kyseinen paikka on yksi harvoista niin kutsutuista sinisistä vyöhykkeistä, joissa alueen asukkaat elävät muuta maailmaa yleisemmin yli satavuotiaiksi ja säilyvät elinvoimaisina korkeaan ikään saakka. Pitkäikäisyys näyttäisi olevan monen tekijän summa: positiivinen elämänasenne, terveelliset elämäntavat, iloa tuottavat ihnissuhteet ja sekä mentaalinen että kehollinen aktiivisuus kannattaa, jos mielit elää pitkän ja onnellisen elämän. 

"Syö ja nuku niin elät pitkään. Sinun on opittava rentoutumaan" 

Siinäpä hyvä ja yksinkertaiselta tuntuva elämänohje  eräältä 117-vuotiaalta, mutta ei aina kuitenkaan niin itsestään selvästi toteutettavissa hektisessä nykymaailmassa. No, toisaalta paikalleen ei saakaan jämähtää, sillä sekä mieli että keho kannattaa pitää liikkeessä. Japanilaisen sananlaskun mukaan vain aktiivisena pysyminen saa ihmisen haluamaan elää satoja vuosia. Resilienssin ja flown pohtiminen pitävät huolen mielen liikkumisesta ja kehoaan voi puolestaan liikuttaa kirjassa esitettyjen kuvitettujen fyysisten harjoitusten avulla, mukana on muun muassa joogaa ja taijiita. 

Jos et ole vielä löytänyt omaa ikigaitasi, mutta haluaisit löytää sen, tästä opaskirjasta voi olla sinulle apua. Mielestäni tämä kirja on kiinnostavaa luettavaa kaikille mielekkäästä elämästä ja japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneille ihmisille. Tarkoitukseni oli tutustua tähän kansainväliseen bestselleriin vasta kesälomalla, mutta en lopulta malttanutkaan odottaa ihan sinne asti. Voisin suositella tätä ajattelua avartavaa kirjaa  hieman erilaiseksi kesälukemiseksi vaikkapa jännittävien dekkareiden vastapainoksi.

P.S. Kirja on julkaistu myös suomeksi Satu Ekmanin kääntämämä ja  Gummeruksen  kustantamana vuonna 2018 nimellä Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain.