Kirja-arvio: Inger-Mari Aikion 69 čuoldda - 69 pylvästä

Kustantaja: DAT
Julkaisuvuosi: 2019
Runojen suomennokset: Inger-Mari Aikio ja Helena Sinervo
Kuvittanut: Sunná Valkeapää
Sivumäärä: 152 s.

Nyt luin jotain sellaista, mitä en ole lukenut koskaan aiemmin - nimittäin saamenkielistä runoutta. No, jos ihan rehellisiä ollaan, luin nuo suomennetut runot ja silmäilin saamenkieliset säkeet, koska en kyseistä kieltä osaa. Lukukokemus oli siis poikkeuksellinen. Erityisen siitä teki myös Inger-Mari Aikion (s. 1961) runojen teema: naisten kokema seksuaalisuus erilaisten kumppaneiden kanssa. Aihe, jota saanelaisessa kirjallisuudessa ei ole juurikaan aiemmin käsitelty.

Vahvoilla teksteillään runoilija riikkoo siis rohkeasti tabuja. Kerronnan voimallisuutta täydentää Sunná Valkeapään kuvitus. Runoissa äänessä ovat naiset, jotka puhuvat avoimen suorasanaisesti niin haluistaan, seksuaalisesta mielihyvästä, seksuaalisuuteen liittyvistä suorituspaineista ja peloista kuin ulkonäköihanteistakin. Naisen pitäisi olla rypytön, karvaton ja eri kehonosiltaan juuri oikeanlainen, jotta hän kelpaisi sekä itselleen että miehille, vai pitäisikö sittenkään...

Teoksen runoissa naiseudesta ja seksuaalisuudesta muotoutuu samanaikaisesti monimuotoinen ja kompleksinen kokonaiskuva: välillä halut hyrräävät, välillä uinuvat. Usein nautitaan, mutta joskus myös petytään - niin kuin elämässä yleensäkin. Joskus aikaa ei ole, joskus paikka on väärä eikä partnerikaan ole ehkä sittenkään  se oikea. Joskus taas järki voittaa tunteet. Mutta silti: 

"álo mielas
don ja du
. . .
sinä ja sinun
aina mielessä"
Voin suositella 69 pylvästä kirjaa puhumattomuuden muuria murtavan runouden ystäville ja kaikille rohkeille naisille. 

P.S. Kiitos kirjailijalle saamastani arvostelukappaleesta.