Kirjaesittely: Robert I. Suttonin Työpaikan kusipäät - Selviytyjän opas

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: The Asshole Survival Guide (2017)
Suomentanut: Juuso Arvassalo
Sivumäärä: 238 s.

Professori Robert I. Sutton on kirjoittanut hyödyllisen oppaan ihan jokaiselle, joka on joutunut elämässään tekemisiin epämiellyttävän ja huonosti käyttäytyvän tyypin siis suoraan sanottuna, kusipään, kanssa.  Sutton on jaotellut kusipäät neljään eri tyyppiin, joista itse tunnistan kohdanneeni ainakin selkäänpuukottajia ja mitätöijiä. Kirjaa lukiessa käy selväksi, että erilaisia kusipäitä ja paskiaisia tuntuu löytyvän joka alalta ja kaikenlaisissa asemissa olevista ihmisistä. 

Tämä kirja tarjoaa tehokkaita keinoja selviytyä heistä. Ala-arvoisesti toisia kohtelevat ihmiset aiheuttavat meille usein ahdistusta, uupumusta ja epätoivoakin.  Onneksi selviytymisstrategioita löytyy, ja monet tämän oppaan ohjeista ainakin vaikuttavat yksinkertaisilta. Sutton lupaa, että niiden avulla voimme taistella kaikkia elämäämme ankeuttavia henkilöitä vastaan. Meillä on oikeus kamppailla arvokkuutemme puolesta, mutta meidän tulee tehdä se fiksusti. Juuri siihen tämä opas tarjoa monenlaisia keinoja, mutta samalla se kertoo senkin, miten kusipäitä vastaan taistellessa ei kannata toimia. 

Kirjassa esitellään muun muassa välttelytekniikoita, joilla on mahdollista vähentää altistusta ja ajattelutapoja, jotka suojelevat sieluamme. Sutton kehottaa myös tarkastelemaan kriittisesti omaa käyttäytymistämme, jotta sisäinen ilkiömme pysyy kurissa. On parempi olla osa ratkaisua kuin ongelmaa. Vaikka oppaassa kehotetaankin taistelemaan kusipäitä vastaan, siinä varoitetaan myös siihen liittyvistä riskeistä. Sutton osoittaa, että oikealla asenteella ja hyvällä toimintasuunnitelmalla meidän on helpompaa pitää päämme kylmänä, jolloin pystymme estämään kusipäiden yritykset pilata elämäämme.

Toivoa antavalla kirjallaan hän kannustaa meitä olemaan itsevarmoja, mutta ei täysin varmoja. Jos haluat tietää, mitä tämä voisi juuri sinun tilanteessasi tarkoittaa, sinun kannattaa tutustua  oppaaseen. Entä, vaivaako sinua kenties kusipääsokeus? Siihenkin löydät vastauksen tästä kirjasta. Uskon, että tämän kirjan lukemisen jälkeen työpaikoilla ja muuallakin vastaan tulevien mänttien tunnistaminen ja kohtaaminen on aiempaa helpompaa. Siksi suosittelen tätä mainiota opasta sinullekin. Kirjansa  loppusanoissa Sutton toteaa osuvasti näin:
"Jos jaamme mahdollisimman paljon lämpöä muille ihmisille aiheuttamatta vahinkoa heille tai itsellemme, tällä planeetalla olisi paljon enemmän säädyllisyyttä ja hyviä tapoja - ja paljon vähemmän kusipäitä."