Peter James: Kiistaton todiste

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos:Absolute Proof (2018)
Suomentanut: Sirpa Saari
Sivumäärä: 590 s. 

Tutkiva journalisti Ross Hunter saa puhelun, joka muuttaa hänen koko elämänsä - ja mahdollisesti koko maailman. Soittaja on tohtori Harry F. Cook, joka väittää saaneensa haltuunsa jotain, joka todistaa lopullisesti ja vastaansanomattomasti Jumalan olemassaolon. Nyt hän tarvitsee arvostetun journalistin apua tullaakseen otetuksi vakavasti. Ross epäilee miehen olevan järjiltään, mutta uteliaisuus voittaa, ja hän suostuu tapaamiseen.

Mitä tarvittaisiin Jumalan olemassaolon todistamiseksi? Ja mitkä olisivat seuraukset? Vaakalaudalla ovat niin miljardöörievankelistan bisnekset, kuuluisan ateistin elämäntyö kuin uskontojen valtarakenteetkin. Mutta säilyykö Ross Hunter hengissä riittävän pitkään löytääkseen todisteet ja esittääkseen ne...

Oma arvioni: Vauhtia ja yllätyksellisiä juonikuvioita ei tästä Peter Jamesin moniaineksisesta uutuusdekkarista todellakaan puutu. Se pitää lukijaansa tiukasti otteessaan alusta loppuun asti. Kirjailija on kypsytellyt tätä what if -trilleriään todella pitkään ja huolellisesti - ja se näkyy kyllä lopputuloksessa. Kiitoksista selviää, että kirjan syntyyn liittyy myös erikoinen sattuma. Tai, onko sattumaa nyt lopulta olemassakaan... Sitäkin tämän koukuttavan tarinan luettuani mietin. Jos teema ja jännitys kiinnostavat, kannattaa Kiistaton todiste ehdottomasti lukea. Vaikka aihe ei yksinkertainen olekaan, tarina eteni kirjan lyhyissä luvuissa varsin vaivattoman tuntuisesti ja lähes 600 sivua tulikin luettua nopeasti. Taitava dekkaristi on siis jälleen onnistunut työssään mainiosti.