Anja Erämaja: Töölönlahti

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 89 s.

Töölönlahti, intervallijuoksu ympäri lahden ja halki elämän. Töölönlahti, runoelma rakkaudesta, muistoista ja muutoksesta. 

Töölönlahti, tästä kun lähtisi, eteen tai taakse, kuopisi aikansa maata, löytäisi siron luun, sirun, lautasen palan. On sitä ennenkin syöty, juotu ja naitu. Kiitetty ja kumarrettu, heittäydytty suutelemaan kengänkärkiä. Tänään pieni pään liike riittää.

Oma arvioni: Erämajan runokokoelmaa lukiessaan voi todella ajatella olevansa juoksulenkillä Töölönlahdella. Aluksi lenkkeilijä ikään kuin lämmittelee, mutta vauhdin kiihtyessä maisemat suorastaan vilisevät ohi, ja välillä rakennuksia tarkastellaan jo lintuperspektiivistäkin. Juoksun rytmi vaihtelee: välillä juoksu kiihtyy, välillä taas hidastuu kävelyksi - onhan välillä pakko hengähtääkin. Muuten jotakin jäisi taatusti näkemättä ja jokin tuntemus kokematta. Ei aina jaksa rynniä vauhdilla eteenpäin. Joskus on otettava asekel myös taaksepäin, ainakin pään sisällä.   Rytmien vaihtelu näkyy runoissa myös tekstien asetteluissa, mikä tekee kokonaisuudesta mielestäni erityisen kiinnostavan. Se kun tuo runoihin yhden ulottuuvuden lisää.