Emma Puikkonen: Lupaus

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 300 s.

Väkevä romaani äidinrakkaudesta, muuttuvasta pohjolasta ja ihmisistä, joita pelko ja rohkeus yhdistävät 

"Vaikka sinä olisit palavassa talossa tai uppoavassa laivassa, minä tulen ja pelastan sinut."

Kun Rinna on lapsi, isä antaa hänelle lupauksen. Lupauksen tulevaisuudesta Rinna haluaisi antaa myös tyttärelleen Seelalle. Ilmastonmuutoksen todellisuuteen heräävässä maailmassa Rinna ei enää tiedä, mitä hänen olisi tehtävä, jotta voisi pitää sanansa. Samalla kun Rinna koettaa varustautua tulevaan, hänen veljensä Robert lähtee kohtalokkaalle matkalle Grönlannin sulaville jäätiköille.  

Oma arvioni: Ilmastonmuutosteemallaan Emma Puikkosen (s. 1974) uutuusromaani Lupaus on varsin ajankohtainen romaani. Se on koskettava kertomus siitä, mihin ilmastoahdistus voi pahimmillaan johtaa. On hyvä vaurautua tulevaan ja miettiä omia valintojaan myös ilmastonäkökulmasta, mutta rajansa kaikella. Kukaan ei voi ottaa vastuuta kaikesta, ja lupausta on joskus mahdotonta pitää, vaikka kuinka haluaisi. 

Puikkonen kirjoittaa herkän kauniilla otteella etenkin äidinrakkauden voimasta. Pidin myös erityisesti äidin ja tyttären yhteisistä satuhetkistä. Kirjassa kuvataan hienosti, kuinka kekseliäs pienen lapsen mieli voi olla. 

Jos tulevaisuus askarruttaa jo nyt, saattaa hyvinkin käydä niin, että ilmastokysymykset pyörivät mielessä entistäkin enemmän tämän ajatuksia herättävän kirjan lukemisen jälkeen.  Toivottavasti Puikkosen kirjassaan esittämät karut tulevaisuusvisiot eivät kuitenkaan toteudu, vaan voimme sittenkin vielä tehdä jotakin pallomme pelastamiseksi.