Rosa Meriläinen: Virhe

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 317 s.

Ella Stewen on haluttu, niin taiteilijana kuin kaunottarena. 1920-luvun maailmassa hän herättää ärtymystä vapaudellaan, seksuaalisuudellaan, pelkällä olemisellaan. Vaihtuvat juhlat ja kavaljeerit ovat jo alkaneet tympiä, kun Ella kohtaa venäläisen Diman, joka on sivistynyt, kiehtovan vaarallinen - ja vallankumousjohtaja.

Rakastumisen poltteessa Ella päätyy sisällissotaa käyvälle Venäjälle veistämään rintakuvaa Dimasta. Heidän näyttämökseen muodostuu junavaunu keskellä ei mitään. Ennenkokematon fyysinen ja taiteellinen intohimo ajavat Ellaa, joka ei mieti, miksi hänet todellisuudessa kutsuttiin Venäjälle. Tai minkälaisen hinnan maksaa nainen, joka palaa kotiin nöyryyttävien syytösten keskelle?

Oma arvioni: Rosa Meriläisen (s. 1975) kolmas romaani Virhe on riipaisevaa luettavaa ajalta, jolloin itsenäisen naisen asema oli aivan toisenlainen kuin nykyään. Se on kaunistelematon  kertomus halusta, himosta, politiikasta ja taiteesta. Toisten silmissä hetken huuma voi näyttäytyä rikollisena virheenä, josta on maksettava kova hinta. Mutta voisiko virheensä sittenkin kantaa ylpeästi ja saada sen lopulta jopa anteeksi?