Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista - Nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor (2017)
Suomentanut: Ari Jaatinen
Sivumäärä: 260 s.

Elämän ja kuoleman kysymykset. Jatkuva ihmisruumiin eritteiden tsunami. Surkeammat tienestit kuin sairaalan pysäköintimittarilla. 97 tunnin työviikko ja hei hei ystävät ja vapaa-aika. Sellaista on nuoren lääkärin elämä.

Nämä salaiset päiväkirjamerkinnät on raapustettu keskellä sairaalan hektistä arkea. Ne tuovat iholle todellisuuden lääkärisarjojen takana - sensuroimatta yhtäkään ällöttävää yksityiskohtaa tai potilaiden älynväläystä.

Päiväkirja paljastaa kaiken mitä olet halunnut tietää sairaalaelämästä - ja enemmän kuin muutaman asian, jotka olisit voinut jättää väliinkin. Ja kyllä, sen lukeminen voi vähän kirpaista.

Oma arvioni: Nämä nuoren lääkärin muistelmat ovat täynnä huumoria, uskomattomia tilanteita ja käsittämätöntä järjenjuoksua. Kerta toisensa jälkeen huumorissa mentiin hyvän maun tuolle puolen, mutta tunnustan silti nauraneeni monelle kirjassa kuvatulle asialle. Ja ihmekös tuo, onhan Adam Kay nykyään suosittu brittikoomikko ja käsikirjoittaja. 

Kaiken hauskan lisäksi tällä päiväkirjamuotoisella teoksella on myös vakava sanoma: NHS eli Britannian kansallinen terveysjärjestelmä on keskellä kriisiä. Resurssit ovat riittämättömät ja siksi sekä hoitajat että lääkärit toimivat jaksamisensa äärirajoilla, kunnes palavat loppuun. 

Jos pidit TV-sarjasta House, saatat viihtyä tämänkin omintakeisen tohtorin hektisessä seurassa, josta ei tapahtumia ja yllätyksiä todellakaan puutu. Jos olet raskaana ja synnytys on jo lähellä, kannattaa tämän kirjan lukemista siirtää suosiolla muutamalla kuukaudella eteenpäin.