Anna Jansson: Murhan alkemia

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2012
Ruotsinkielinen alkuteos: Alkemins eviga eld (2011)
Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjöblom
Sivumäärä: 334 s.

Kuuluisa lasitaiteilija Justus Hartman katoaa mystisesti sairaalasta, ja hänen veljenpoikansa, rikoskomisario Maria Wernin pomo Tomas Hartman, ryhtyy etsimään vanhaa setäänsä. Justus Hartmanin menneisyys alkemistina viitoittaa etsintöjen suuntaa: hän oli kiinnostunut ikuisen elämän mahdollisuudesta, ei niinkään kullasta ja rikkauksista.

Kun hotellin uima-altaan pohjalla makaavasta lasiarkusta löytyy tuntemattoman miehen ruumis, Maria ymmärtää, että murhalla ja Tomasin sedän katoamisella on jokin yhteys. Menneisyydestä nousevat haamut sotkevat tutkimuksia, ja pian on selvää, että myös Tomas kantaa mukanaan salaisuuksia 40 vuoden takaa.

Justus Hartmanin katoaminen alkaa pikkuhiljaa selvitä, mutta mikään ei valmista Mariaa ja Tomasia kohtaamaan kauhistuttavaa murhaajaa, joka näyttää seuraavan tarkasti alkemian periaatteita.  

Oma arvioni: Kiehtovan monisyinen murhamysteeri, jolle Gotlanti tarjoaa omaleimaiset puitteet. Murhan alkemia on jo kahdestoista Maria Wern -dekkari. Tapahtumia ja yllätyksellisiä käänteitä riitti, kun tätä kirjaa unta odotellessa luin. Tätä sarjaa voi suositella pohjoismaisen jännityskirjallisuuden ystäville.