Anna Karolina Larsson: Sinulle ei jää ketään

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2016
Ruotsinkielinen alkuteos: Står dig ingen åter (2015)
Suomentanut: Jänis Louhivuori
Sivumäärä: 384 s.

Kuusivuotias tyttö murhataan kotonaan. Tekijäksi osoittautuu tytön äiti. Ainoa selitys äidin teolle on ilmeisesti kannibaalihuume MDPV jonka vaikutuksen alainen hän on ollut. Kun Tukholmassa sattuu uusia vastaavia tapauksia, on poliisin tärkein tehtävä saada kiinni hengenvaarallisen huumeen levittäjä, mafiapomo Milorad Kraljevic.

Nuori rikospoliisi Amanda Paller soluttautuu omin päin Kraljevicin lähipiiriin löytääkseen tiedot tämän huumekaupoista. Ilmitulon vaara on kuitenkin suuri. Etenkin kun Amandan entinen poikaystävä Adnan Nasimi palaa takaisin Tukholmaan. Adnan on pakoillut useita vuosia oikeutta ulkomailla. Nyt hän tahtoo maksaa vanhat kalavelat niin Kraljevicille kuin Amandallekin ja puhdistaa nimensä ja kunniansa.

Oma arvioni: En ole lukenut Anna Karolina Larssonin esikoisdekkaria Paviaanivarkaus, mutta tämän kyseisen kirjan itsenäisen jatko-osan lukeminen onnistui silti ihan hyvin. Dekkarin lähtökohtana oleva rikos oli tosin niin vastenmielinen, että epäilin aluksi, pystyisinkö lukemaan kirjaa lainkaan. No, nyt se on kuitenkin luettu. Teoksen parasta antia olivat ehdottomasti psykologinen jännitys ja Amanda Pallerin hahmo, pahinta puolestaan tarinassa kuvattu käsittämätön raakuus. Herkimmille dekkarien ystäville en tätä kirjaa suosittele. Vaikka tarinan uskottavuus olikin monin paikoin kovalla koetuksella, kirjasta löytyi myös sellaisia koukuttavia elementtejä, jotka "pakottivat" lukemaan sen loppuun asti.