Dolores Redondo: Tämän kaiken minä annan sinulle

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2018
Espanjankielinen alkuteos: Todo esto de daré (2016)
Suomentanut: Sari Selander
Sivumäärä: 698 s.

Auto suistuu tieltä Ribeira Sacran viinialueen jyrkillä rinteillä Pohjois-Espanjassa. Onnettomuudessa menehtyneen Álvaron kuolema tulee hänen puolisolleen, kirjailija Manuel Ortigosalle sokkina, eikä tämä järkytys jää viimeiseksi.

Hautajaiset pidetään Álvaron perheen sukukartanon hautausmaalla Galiciassa. Manuelille selviää, että hänen miehensä oli upporikas markiisi, joka kuului yhteen Espanjan vaikutusvaltaisimmista suvuista. Miksi hän salasi puolisoltaan siniverisen taustansa? Miksi kylän poliisi epäilee, että Álvaron kuolema ei ollutkaan onnettomuus?

Manuel ajautuu mukaan maalaispoliisin tutkimuksiin, joiden aikana selviää, ettei mikään markiisi Álvaro Muñiz de Dávilan elämässä ollut niin kuin hyväuskoinen kirjailija oli aina kuvitellut – ja että tämän kylmäkiskoinen aatelisperhe sukukartanossaan on valmis menemään hyvin pitkälle suojellakseen salaisuuksiaan.

Oma arvioni: Espanjalaiset viinitarhat, linnat ja luostarit tarjoavat hienot puitteet tälle noir-henkiselle mysteerille. Vaikka kirjassa on lähes 700 sivua, salaisuuksien labyrintissa seikkaileminen vei mukaansa niin, että sivut kääntyivät varsin vaivattomasti. Osaltaan tähän vaikutti luonnollisesti myös maalaileva kerronta, joka ei ole dekkareille kovin tyypillistä, mutta viehätti minua kovasti. En siis ihmettele, että Tämän kaiken minä annan sinulle on saanut Planeta de Novela -palkinnon ja Dolores Redondo (s. 1969) on noussut Espanjan suosituimmaksi kirjailijaksi. En ole vieläkään  lukenut hänen  Baskimaan murhat -trilogiaansa, vaikka se kokonaisuudessaan kirjahyllystäni löytyykin.