Henna Helmi Heinonen: Pala omaa taivasta

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 552 s.

Ja hän tuntee, miten elämä ottaa uuden suunnan, niin kuin joku vain kääntäisi autoa, jonka kyydissä hän istuu.

Kolme elämää - kuin kolme eri maailmaa. 

Lauran elämä on bisnestä. Jos yrityskauppa toteutuu, hän on miljoonan rikkaampi! Mutta samppanja ei kuplikaan ja Pete jättää. Ehkä maaseudulta saa sisältöä elämään? 

Ansku on sidottu osaansa. Kun kierros vanhusten kotihoidossa on ohi, kotona odottaa saamaton mies ja lapsi, jota on vaikea rakastaa. Aika on pakkautunut kerroksiksi eikä Ansku muuksi muutu.

Joannan elämä on kulissia. Tärkeintä on, mitä muut ajattelevat. Kunnes oma tytär on liian lukossa. Kun kulissin työntää itse nurin, se rojahtaa kunnolla.

 Heistä jokainen on hukassa. Jokainen yllättää ja koskettaa niin syvältä, että lukijaa huimaa. On yhä aavistus toivosta.

Oma arvioni: Pala omaa taivasta on suuri ja tunnerikas romaani. Se on vahva kertomus kolmesta erilaisesta naisesta, joita yhdistää se, että kukin heistä on ajautunut omassa elämässään käännekohtaan - eteenpäin on mentävä, mutta miten ja minne, sitä kukaan heistä ei vielä tiedä.  

Teksti soljuu mukavasti kuljettaen lukijaa vaivattomasti tunnelmasta ja tunnetilasta toiseen. Etenkin kipupisteiden kuvaukset ovat mielestäni todella koskettavia, ja kirjan henkilöt tulevat haasteineen lähelle. Aiheita riittää lähisuhdeväkivallasta rasismiin ja maaseudun haasteista mielenterveyden ongelmiin, mutta Henna Helmi Heinonen (s. 1981) on onnistunut pitämään langat käsissään niin, että kaikki palaset loksahtavat hyvin paikoilleen yli 500-sivuisessa tarinassa. Suosittelen lämpimästi.