Jan-Erik Fjell: Ilmiantaja

Kustantaja: HarperCollins
Julkaisuvuosi: 2017
Norjankielinen alkuteos: Tysteren (2010)
Suomentanut: Hanna Arvonen
Sivumäärä: 365 s.

Anton Brekke -dekkari

New York 1960-luku
Nuori mies Vincent Giordano korotetaan uusiin asemiin Locatellin mafiaperheessä. Hänen on näytettävä, mihin hän todella pystyy. Ensimmäinen tehtävä on tappaa ilmiantaja. Hän tekee työnsä. Ei kysele. Ei sääli. Ei kadu. Mafiaperhe on tästä lähtien hänen perheensä.

Tapahtuu nyt NorjassaFredrikstadissa löydetään kaupungin rikkain mies murhattuna. Teko kuohuttaa kaikkia. Tutkimuksen johtoon kutsutaan rikospoliisista Anton Brekke. Peloton ja huonokäytöksinen peluri niin pokeripöydässä kuin poliisiorganisaatiossa. Kuulusteluissa ja päätöksenteossa hän on älykäs ja kylmäverinen & tarkka huomioimaan pienimmätkin seikat. Anton Brekke epäilee murhan takana olevan taloudelliset motiivit. Lähtökohtaisesti epäilyn kohteina ovat kaikki murhatun liikemiehen kumppanit.

Tutkimusten edetessä kaksi aikakautta ja kaksi tapahtumapaikkaa alkavat nivoutua yhteen: New York ja Fredkrikstad. Lopulta poliisiopiskelija-harjoittelija, jonka Brekke ottaa tutkimuksiin mukaan vähäiseksi avustajaksi, huomaa yllättävä seikan, jonka avulla tutkimuslangat sitoutuvat yhteen. Todellinen syyllinen paljastuu. Poliisille tulee kiire estää syyllisen seuraava kohtalokas liike. 

Oma arvioni: Tämä norjalaiset lumonnut dekkari oli minusta ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan sen enempää. Eri ajanjaksojen välillä on yleensä minua ärsyttävä piirre, niin jossain määrin nytkin, vaikka tarina sinänsä sujuvasti etenikin. Jos Anton Brekke -sarjaan haluaa tutustua, kannattaa lukeminen aloittaa tästä ensimmäisestä osasta. Itse luin jälleen kerran kirjat väärässä järjestyksessä. Olin nimittäin lukenut jo aiemmin Kostajan. Arvioni siitä voit lukea tästä