Juli-Anna Aerila & Merja Kauppinen: Sytytä lukukipinä - Pedagogisia keinoja lukuinnon herättelyyn

Kustantaja: PS-kustannus
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 234 s.

Pieni lapsi innostuu luonnostaan tarinoista ja niiden myötä lukemisesta, mutta mihin kiinnostus katoaa? Tämän kirjan avulla saat kadonneen lukuinnon kipinöimään - ja lopulta roihuamaan! 

Lukemisesta tulee harrastus silloin kun se tuottaa mielihyvää ja on vapaaehtoista. Sopivan pituiset ja muotoiset tekstit, lukurutiinien kehittäminen sekä mielekkäiden, ajattelua ruokkivien toimintojen liittäminen luettuun auttavat tarttumaan kirjaan ja jatkamaan lukuharrastusta. 

Teoksessa esitellään lukuisia menetelmiä lukutaidon edistämiseen sekä innostavia, lukemista lisääviä toimintatapoja ja harjoituksia. Miten Hannu ja Kerttu -satu toimisi moniaistisena tarinapolkuna? Millainen loppuratkaisu voisi olla pakopelissä, jossa kirjatoukka on päättänyt tuhota kaikki kirjat kirjain kirjaimelta? Mikä voisi olla lukuteatterin aiheena? Kirjan toimintamallit ovat helposti toteutettavia ja sovellettavia moneen tilanteeseen ja erityyppisille lukijoille.

Oma arvioni: Lukeminen on taito, jota tarvitaan myös tulevaisuudessa, mutta valitettavasti monet lapset ja nuoret eivät kuitenkaan lue mielellään varsinkaan vapaa-aikanaan. Siksi tämä uutuuskirja on todella tärkeä. Se tarjoaa monenlaisia ideoita lukukipinän sytyttämiseen kasvattajille niin kouluissa kuin kodeissakin. Lukevan aikuisen esimerkki on hyvä lähtökohta.  Teoksessa esitellyt lukutaitoa edistävät ja lukuintoa lisäävät keinot osoittavat mielestäni oivallisesti sen, että oikeastaan vain mielikuvitus on rajana lukuinnon herättämisessä ja ylläpitämisessä. 

Aiheeseen monipuolisesti perehtyneiden kirjoittajien keskeinen viesti lukijoille on mielestäni se, että jokaiselle kyllä löytyy täydellinen kirja, kunhan sitä jaksaa hieman "metsästää" ja saa siihen halutessaan myös apua. Oleellista on, että luettava teksti kiinnostaa lukijaa ja sopii mahdollisimman hyvin hänen taitoihinsa. Siksi opettajien olisi tärkeää tunnistaa oppilaidensa kyvyt ja kiinnostuksenkohteet. Näin lukeminen innostaa ja kirjaan on helpompi tarttua myöhemminkin. 

Suosittelen tätä inspiroivaa ja käytännönläheisiä vinkkejä sisältävää teosta kaikille lukuinnon hiipumisesta huolestuneille aikuisille. Pienestäkin kipinästä voi syttyä suuri roihu. Jos hyvin käy, varhain syntynyt lukemisen palo ei sammu milloinkaan.