Pirkko Saisio: Epäröintejä - Tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 261 s. 

Epäröintejä on hurmaava proosakokoelma tarkkanäköistä psykologiaa ja elämännäkemystä. Pisteliäät ja ratkihauskat tarinat sitoo yhteen kertoja, joka kuljettaa tekstiä suvereenin arvaamattomasti autobiografiasta fiktioon ja takaisin. "En erota muistoa, haavetta, painajaista, unelmaa siitä mikä tapahtuu oikeasti, koska mitään oikeasti ei ole minulle olemassa."

Uudet tarinat ja kohtalot avautuvat ja sulkeutuvat kertojan mielijohteiden mukaan: näyttämölle saapuvat yhtä lailla mahdottomasti rakastunut Vahtimestari, Pussy Riotin Maria Aljohina, Aljohina, Tšehovin Burkin ja Ivan Ivanytš – sekä Nainen. 

Oma arvioni: Pirkko Saisio (s. 1959) vie uutuusromaanissaan lukijansa kiehtovalle matkalle kirjoittamistyön ytimeen monitasoisten kysymysten ja erilaisten vaihtoehtojen äärelle. Tunnustukselliset esseemäiset ja draamalliset tekstit kertovat myös rakastumisen huumasta ja rakastamisen vaikeudesta. Tämän kirjan määritteleminen johonkin tiettyyn genreen kuuluvaksi ei tekisi oikeutta teoksen moniäänisyydelle, joten en miettinyt asiaa lukiessani sen enempää, vaan annoin tekstin viedä mennessään. 

Pidin erityisesti kirjan monien tarinoiden itseironisesta sävystä ja niissä olevasta mustasta huumorista sekä siitä, että fakta ja fiktio ovat teoksessa ihanasti sekaisin. Epäröintejä on vaikuttava romaani, jonka lukemista voi suositella lämpimästi etenkin kaikille proosan kirjoittamisesta kiinnostuneille, mutta myös kaikille ilmaisultaan tiiviin ja tulkinnaltaan lavean kerronnan ystäville. Epäröintejä -romaanissa jokainen sana tuntuu tarkkaan mietityltä, joten se on varmasti haastanut kirjoittajansa. Helpolla se ei päästä mielestäni lukijaansakaan - ja hyvä niin. Ainakin minuun tämä romaani jätti vahvan jäljen...