Angela Ahola: Taito tehdä hyvä vaikutus

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2019
Ruotsinkielinen alkuteos: Konsten att göra intryck (2016)
Suomentanut: Timo Korppi
Sivumäärä: 301 s.

Opas itsetuntemukseen ja hyvän ensivaikutelman tekemiseen

Mitä ihmiset ajattelevat tavatessaan toisensa ensimmäisen kerran? Ensivaikutelma syntyy sekunneissa. Hyvän vaikutuksen tekeminen on taito, jonka voi oppia. Kun tapaat uuden ihmisen pohdit, tuletko toimeen hänen kanssaan vai olisiko parempi pitää etäisyyttä. Samalla tavalla myös muut arvioivat sinua: asiakkaat, työhönottajat, työntekijät, kilpailijat ja hän, jonka olet juuri tavannut treffeillä. 

Kirja sisältää runsaasti neuro- ja sosiaalipsykologista tutkimustietoa siitä, miten saada itseluottamusta ennen tärkeää tapaamista ja mitä profiilisi sosiaalisessa mediassa viestii rekrytoijalle ja yhteistyökumppanille. Millaisen vaikutuksen äänesi, elekielesi ja pukeutumistyylisi tekevät? Mikä ratkaisee työpaikkahaastattelussa? Kirjassa on myös runsaasti käytännön esimerkkejä. 

Angela Ahola on psykologian tohtori, kirjailija ja kouluttaja.

Oma arvioni: Mietitkö usein, mitä ihmiset sinusta ajattelevat, kun he tapaavat sinut ensimmäisen kerran? Entä, millaisin asioihin sinä itse kiinnität huomiota toisissa ihmisissä, kun kohtaat heidät? Tässä tuoreessa tietokirjassa kerrotaan psykologisen tutkimustiedon valossa, kiinnostavasti muun muassa siitä, miten luomme ensivaikutelman ihmisistä ja annetaan ideoita siihen, että osaisimme  paremmin lukea toinen toisiamme. Kirjan kirjoittaja lupaa, että teoksen avulla meidän on mahdollista oppia rakentamaan hyviä suhteita ja suurta luottamusta sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä. Hän uskoo, että taito tehdä hyvä vaikutus on yksi tärkeimmistä valmiuksistamme, vaikka se onkin  edelleen kuitenkin varsin aliarvostettu  kyky. On suorastaan hämmentävää ajatella, että annamme usein ratkaisevan vaikutelman itsestämme jo muutamissa sekunneissa. Jokaisella meistä on myös ennakkoluuloja ja stereotypioita - toisilla enemmän ja toisilla vähemmän - jotka vaikuttavat arvioihimme vieraista ihmisistä ja heille antamiimme "tuomioihin"  Meidän olisikin syytä laajentaa ajatteluamme. Näin voisimme muuttaa myös yhteisöllistä ilmapiiriä aiempaa avarakatseisemmaksi. 

Taito tehdä hyvä vaikutus -kirja avartaa lukijansa kaikkia aisteja. Kirjan luettuani tulen varmasti menemään uusiin kohtaamisiin entistä rohkeammin. En ole tosin kovinkaan usein erityisemmin murehtinut sitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Toki toivon, että he näkisivät minusta muutakin kuin liikkumisvälineeni. Se, kun ei kerro mitään persoonallisuudestani. Vaikka kirjassa annetaan vinkkejä hyvän ensivaikutelman  antamiseen, Angela Ahola muistuttaa aiheellisesti, ettei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa tehdä sitä. Siispä, jokainen meistä tekee hyvän vaikutuksen  omalla tavallaan. Jos aihe kiinnostaa, tartu tähän mielenkiintoiseen uutuusteokseen.