Árni Thórarinsson: Ylitse muiden

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2009
Islanninkielinen alkuteos: Timi nornarinnan (2005)
Suomentanut: Seija Holopainen
Sivumäärä: 382 s.

Nainen putoaa kumilautalta työpaikan kanoottiretkellä epäilyttävissä olosuhteissa ja menehtyy myöhemmin vammoihinsa. Pian tapauksen jälkeen lukiolaisnäytelmän pääosan esittäjä katoaa mystisesti ensi-illan alla ja nuori lukiolaistyttö tekee itsemurhan. 

Toimittaja Einar on lähetetty Reykjavikista Pohjois-Islantiin vauhdittamaan iltapäivälehden levikin kasvua, kun hän saa tutkittavakseen nämä kummalliset tapaukset. Akureyrin kaupungin ongelmat, nuorten armoton nokkimisjärjestys sekä poliittiset ja yhteiskunnalliset valtasuhteet imaisevat Einarin yhä syvemmälle. Mitä kaikkea kytee rauhalliselta vaikuttavan kaupungin pinnan alla?

Ylitse muiden on sarkastinen ja terävä rikosromaani, jossa yhdistyvät islantilainen kansanperinne ja tarkka yhteiskuntakuvaus. Romaani oli ehdolla ilmestymisvuotenaan 2005 Islannin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Samana vuonna päivälehti  Morgonbladid valitsi sen parhaaksi rikosromaaniksi.

Oma arvioni: En nyt ihan huippudekkariksi tätä kirjaa itse rankkaisi, mutta kaikesta ankeasta harmaudesta huolimatta ihan luettavaksi jännäriksi kuitenkin. Pidin etenkin päähenkilön viljelemästä sarkastisesta huumorista.