Fiona Barton: Leski

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: The Widow (2016)
Suomentanut: Pirkko Biström
Sivumäärä: 367 s.

Rakastava aviomies - vai sydämetön tappaja?

Jokainen on nähnyt hänet. Hirviön, josta lööpit kirkuvat. Miehen, jota syytetään kammottavasta rikoksesta. Mutta onko kukaan kiinnittänyt huomiota naiseen hänen vierellään? 

Jean on jättänyt paljon kertomatta rikoksesta, josta hänen miestään epäillään. Hänellä on liian kiire olla täydellinen vaimo. Sellainen, joka seisoo aina miehensä rinnalla. Mutta nyt mies on kuollut, ja Jean on vapaa kertomaan tarinansa niin kuin hän itse haluaa. Se on tarina, josta kaikki toimittajat kilpailevat. Millaisia salaisuuksia leski on valmis paljastamaan, mihin totuuteen hän itse uskoo?

Fiona Bartonin psykologinen trilleri Leski porautuu syvälle poliisin, median, syytettyjen ja uhrien välisiin monimutkaisiin suhteisiin. Jokaisella on omat motiivinsa, ja totuus muuttuu yllättävän nopeasti valheeksi.

Oma arvioni: Trillerin suorastaan karmea alkuasetelma koukutti vahvasti. Se ikään kuin pakotti kääntämään sivuja nopeaan tahtiin. Vähitellen pala palalta eri näkökulmista kerrottuna tarina sai sitten lopullisen muotonsa. Leskeä lukiessa mielessä pyöri koko ajan  kysymys: kuka onkaan syyllinen ja mihin? 

Fiona Barton (s. 1957) kuvaa mielestäni toimittajan työtä varsin uskottavasti eikä ihme, sillä onhan hänellä toimittajatausta. Juonikuviot  kulkivat sujuvasti eri kertojien välillä  ja jännitys säilyi melko hyvin loppuun asti. Luettu sai tunteet myllertämään melkoisesti. Niin käy toki aina etenkin silloin, kun rikoksen uhrina on pieni lapsi. Pedofilia on teemana todella vastenmielinen - ja mikä kamalinta valitettavan ajankohtainen niin meillä kuin muuallakin. Koska kysymyksessä on psykologinen trilleri, lukijaa ei järkytetä hirveiden tekojen raaoilla kuvauksilla ja verisillä yksityiskohdilla. Huomio on ennen kaikkea siinä, mitä sairaassa mielessä tapahtuu. Mutta juuri se onkin usein piinaavan pelottavaa. 

Leski on vahva ja vakuuttava esikoisdekkari, jota suosittelen psykologisten jännäreiden ystäville. Tämän teoksen perusteella tutustun mielelläni kyseisen kirjailijan tuotantoon myös jatkossa, joten täytyypä katsoa, olisiko Lapsi  tällä hetkellä kirjastossa lainattavissa.