Ingrid Hedström: Ihmiskoe

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2015
Ruotsinkielinen alkuteos: Bortfall (2014)
Suomentanut: Salla Korpela
Sivumäärä: 364 s.

Eräänä marraskuisena päivänä vuonna 1978 kolmetoistavuotias Mikael Granberg lähtee hakemaan pihavajasta polttopuita ja katoaa jäljettömiin. Poliisi ei koskaan onnistu selvittämään, mitä pojalle tapahtui. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin diplomaatti Astrid Sammils muuttaa enoltaan perimälleen sukutilalle Taalainmaalle. Enonsa tavaroiden joukosta Astrid löytää myssyn, joka Mikaelilla oli päässään tämän kadotessa. Astrid ei voi uskoa, että hänen ujolla ja kiltillä enollaan voisi olla mitään tekemistä pojan katoamisen kanssa. Hän päättää selvittää asian tavalla tai toisella. 

Samanaikaisesti Bukarestissa nuori lääkäri Gabriela Dumitru huolestuu lääketutkimuksesta, jossa hän on mukana. Tutkimuspotilaiden kato on epätavallisen suuri. Alkaessaan tutkia mitä tutkimuksesta pois pudonneille on tapahtunut, Gabriela törmää valheiden verkkoon, mystisiin katoamisiin ja äkillisiin kuolemantapauksiin. 

Ingrid Hedströmin Ihmiskoe on vauhdikas rikosromaani lääketeollisuuden etiikasta ja ulkoasianhallinnon toimintatavoista. Älykkäästi punottu juonikuvio saa jännittämään aina odottamattomaan loppuratkaisuun asti.

Oma arvioni: Kiinnostuin tästä trilleristä erityisesti sen lääketieteen etiikkaa käsittelevän teeman vuoksi.  Jännityskirjallisuudessa kun ei kovin usein pääse kurkistamaan lääketeollisuuden pimeälle puolelle, vaikka se oikeastaan koko ajan ajankohtainen aihe onkin. Ihmiskokeen kansikuva puhutteli myös jo ennen kuin olin lukenut edes kirjan takakansitekstiä. 

Hedströmin luomat henkilöhahmot osoittautuivat kiinnostaviksi, tarina eteni sujuvasti ja jännitystäkin riitti ihan mukavasti Tätä kirjaa voin suositella mainiosti vähäverisempää dekkaria etsiville. Kamalia asioita tapahtui toki tässäkin dekkarissa, voihan sen oikeastaan päätellä jo teoksen nimestäkin,  mutta  julmuuden kuvauksilla ei kuitenkaan mässäilty. Näin ollen lukukokemus ei ollut liian ahdistava. Minä ainakin olin lopulta malttamaton tietämään, mitä kaikkea olikaan tapahtunut.