Jenny Rostain: Liian rikki kuolemaan

Kustantaja: Baxar
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 222 s.

Väkivallan pitkä varjo

Traumat ovat ihmismielen luonnollinen tapa käsitellä vaikeita ja järkyttäviä tilanteita, mutta vaiettuina ja hoitamattomina ne aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä ja lukuisia itsemurhia. Usein sairastunut on ongelmansa kanssa yksin juuri silloin, kun apua eniten tarvitsisi.

Liian rikki kuolemaan kertoo väkivallan aiheuttamasta traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD). Sen oireet saattavat alkaa yllättäen, kun jokin kohdattu asia muistuttaa trauman aiheuttaneesta tilanteesta.

Kirjassa Jenny Rostain kertoo oman koskettavan tarinansa, jossa parisuhteessa koettu henkinen ja fyysinen väkivalta sekä sen aiheuttama trauma olivat viedä häneltä hengen. Kirjaan on koottu ajankohtaisinta tietoa traumaperäisestä stressihäiriöstä, sen ilmenemismuodoista ja hoitokeinoista. Omien kokemustensa kautta Rostain haluaa tarjota vertaistukea kaikille, jotka kamppailevat häpeän ja syyllisyyden tunteiden, rajojen asettamisen ja oikeanlaisen avun saamisen kanssa.

Oma arvioni: Jenny Rostain kertoo kirjassaan oman rankan tarinansa kaunistelemattoman rehellisesti, itseään ja lukijoitaan säästämättä. Kirjan kirjoittaminen on ollut varmasti todella hyödyllinen prosessi ja tärkeä osa selviytymiskamppailua. Traumoilla kun on aina  pitkät ja syvät jäljet, vaikka sitä voikin olla vaikea myöntää.

Rostainin kuvaama pitkä tie irti menneisyyden traumojen aiheuttamasta häpeästä ja syyllisyydestä on lohdullista luettavaa sikäli, että se osoittaa selviytymisen olevan ylipäänsä mahdollista, vaikka synkimpinä hetkinä ei siltä tuntuisikaan ja elämän päättäminen näyttäytyisi silloin ainoana vaihtoehtona. Ensimmäinen askel eheytymisen polulla on se, että kokemastaan väkivallasta  uskaltaa puhua jollekin ja kerrottuun suhtaudutaan vakavasti.

Rostainin kansien väliin kokoama rosoinen tarina tarjoaa arvokasta vertaistukea traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsiville ja heidän läheisilleen. Jo tieto siitä, ettei ole yksin, auttaa jaksamaan eteenpäin. Toipumisen tietä on kuljettava askel kerrallaan, kiirehtiminen ei kannata. Liian rikki kuolemaan -kirjan tärkein sanoma on mielestäni se, että myös jokainen rikkinäinen ja epätäydellinen yksilö on arvokas ja vahva. Onkohan kaikin puolin ehjää ihmistä lopulta olemassakaan, eipä taida.. .

Lisäksi tästä tuoreesta teoksesta  löytyy ajankohtaista tietoa PTSD:n hoidosta, mikä on tervetullutta, sillä etenkin yleistajuista tietoa kyseisestä häiriöstä on suomeksi edelleen saatavilla vain vähän. Hienoa on sekin, että jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan euro Naisten Linjalle väkivallan uhreiksi joutuneiden tyttöjen ja naisten auttamiseksi.