Kirja-arvio: Tuire Malmstedtin Mykkä taivas

Isa Karos -dekkarisarjan ensimmäinen osa Pimeä jää oli jännittävä, koukuttava ja vakuuttava. Niinpä en suuresti yllättynyt, kun se valittiin vuoden 2018 esikoisdekkariksi. Sarjan toinen osa, Mykkä taivas, jatkaa nyt Isan tarinaa ja vie lukijansa koskettavien ihmiskohtaloiden äärelle eri puolille maailmaa ja eri aikakausiinkin. 

"Syksyn lehdet rapisevat kenkieni alla, maan tuoksut tunkeutuvat sieraimiini täyteläisinä, tummina. Maa löyhkää mullalta ja mädäntyneeltä."
Syksyisen metsän siimeksestä löytyy poltettu ja hampaaton ihmisen pää, ja muut ruumiinosat ovat kateissa - ja tämä karmea näky on kuitenkin vasta alkua... Tapahtumien vyyhti on melkoinen, ja poliisien ei ole helppo päästä ovelan ja julman murhaajan jäljille. Kirjaa lukiessa ei voi olla miettimättä, kuinka sairas ihmismieli voikaan pimeimmillään olla. Ja, miten viattomien ihmisten on mahdollista jatkaa elämäänsä kokemiensa menetysten ja vääryyksien jälkeen... Mikään ei tietenkään ole  enää ennallaan, mutta silti olisi jaksettava ajatella myös tulevaisuutta.

Tuire Malmstedt (s. 1974) on  punonut  jännitteisen, visuaalisen vaikuttavan ja tiukasti otteessaan pitävän juonikudelman, josta ei puutu yllätyksiäkään. Mykkä taivas sisältääkin mielestäni oikeastaan kaikkea sitä, mitä hyvältä psykologiselta trilleriltä sopii odottaa: hyytävää jännitystä, monikerroksisen tarinan ja kiinnostavan joukon erilaisia ihmisiä. Mykässä taivaassa pääosassa ovatkin minusta ennen kaikkea ihmiset kokemuksineen ja menneisyyksineen, eivät rikokset. 

Kirjailija kertoo kiitoksissaan että tällä tarinalla  on ollut itse asiassa varsin pitkä kaari jo ennen kuin se sai lopullisen muotonsa tämän uutuusdekkarin sivuilla. On helppo uskoa, että eheän kokonaisuuden luominen näin monista aineksista ei ole tapahtunut hetkessä. Se on vaatinut myös lennokasta mielikuvitusta ja taituruutta, mutta niitähän Malmstedtilta ei todellakaan puutu. Olisin mielelläni nauttinut tämän painotuoreen dekkarin (julkaistaan virallisesti tänään 30.9.2019) tarjoamista jännittävistä ja koskettavista käänteistä pidempään, mutta siinä kävi juuri niin kuin etukäteen oletin: kirja oli suorastaan ahmittava alusta loppuun. 

Jos et ole vielä tutustunut Isa Karokseen ja hänen työtovereihinsa, lue ensin Pimeä jää ja jatka sitten tällä  Mykkä taivas -teoksella. Luvassa on huikean jännittävä ja välillä pelottavakin, suorastaan selkäpiitä karmiva, matka. Matka, joka jättää lukijaansa jäljen ja synnyttää halun lukea Isan ja hänen kollegoidensa edesottamuksista lisää, joten toivoa sopii, että tämä upea kotimainen dekkarisarja jatkuu.

P.S. Kirjailijalle kiitos hienon syksyisen lukuelämyksen tarjoamisesta ja kustantajalle kiitos arvostelukappaleesta.


Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 341 s.