Lauri Nummenmaa: Tunnekartasto - Kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 336 s.

Uskomaton matka aivojen, ihmismielen ja tunteiden ytimeen!
Elämä on täynnä riemua ja kurjuutta, onnea ja tuskaa sekä yllätyksiä. Onni, ilo ja nautinto tekevät elämästä elämisen arvoista. Toisaalta suru, pelko ja inho opettavat meille kaikkein eniten. Millaista elämä olisi ilman tunteita?

Tunteet ovat ihmismielen suurimpia mysteereitä. Ne saavat meidät rakastumaan, nauramaan sekä uppoutumaan elämän lukemattomiin nautintoihin, mutta ne voivat myös lamaannuttaa mielen ja lietsoa vihaa ja epäluottamusta ihmisten kesken. Vaikka järkeä ja älykkyyttä pidetään ihmismielen kruununjalokivinä, tunteet hallitsevat ihmiselämää. Ne ohjailevat parinvalintaamme ja ystävyyssuhteitamme, ne herättävät meissä halun auttaa ja säätelevät moraaliamme.

Oma arvioni: Tämä tuore tietokirja auttaa lukijaa ymmärtämään, että tunteet ohjaavat meitä huomattavasti enemmän kuin osaamme kuvitellakaan. Juuri tunteet tekevät meistä ihmisiä. Tunnekartasto valottaa  laajasti ja selkeästi sitä, kuinka aivot ohjaavat toimintaamme tunteiden avulla. Lauri Nummenmaa on yksi johtavista tunne-elämän ilmiöitä aivokuvantamisen menetelmin tutkivista psykologeista maailmassa, joten hän todella tietää, mistä kirjoittaa. PET -tutkimukset ovat osoittaneet esimerkiksi sen, että aivojen välittäjäaineet ohjaavat niin syömistämme, nautintoamme, kipuamme kuin sosiaalisten suhteiden solmimistammekin. Vaikka kirjassa korostetaan tunteiden valtaa, ei järkeä kuitenkaan sovi unohtaa. 

Tätä ajattelua avartavaa teosta voi suositella lämpimästi kaikille ihmismielen mysteereistä ja erityisesti tunnemekanismeista kiinnostuneille lukijoille. Mielestäni Tunnekartasto on mitä mainioin kirja huipentaa tämän vuoden Tietokirjaviikko ja viettää tänään sunnuntaina 1. syyskuuta Lue tietokirjaa! -päivää.