Matt Haig: Huomioita neuroottiselta planeetalta


Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: Notes on a Nervous Planet (2018)
Suomentanut: Sarianna Silvonen
Sivumäärä: 313 s.

Oman mielen käyttöopas digitaalisessa maailmassa selviytymiseen

Stressi ja ahdistus ovat luikerrelleet osaksi jokapäiväistä elämäämme. Internetin ja sosiaalisen median olemme enemmän ja tiiviimmin yhteydessä toisiimme kuin koskaan aikaisemmin, mutta silti tunnemme itsemme entistä yksinäisemmiksi ja levottomiksi. Oikea ja väärä tieto ja mielipiteet vyöryvät luoksemme kaikista digitaalisista kanavista. Meidän on jatkuvasti seurattava, murehdittava ja kommentoitava kaikkea maailmanpolitiikasta omaan painoindeksiimme, ruokavalioihin ja naapurin kissavideoon. Ihastelemme ja kauhistelemme toistemme täydellisen näköisiä elämiä ja yleviä mielipiteitä sosiaalisessa mediassa. Pöyristymme, innostumme, ihastumme, raivostumme, hermostumme, riemastumme ja vihastumme kymmeniä kertoja päivässä, joka päivä.

Kärsittyään vuosia ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista Matt Haig alkoi pohtia vakavasti, mikä yhteys nykymaailman levottomuudella on hänen kokemaansa pahoinvointiin. Huomioita neuroottiselta planeetalta on rehellinen ja tarpeellinen vertaisopas nettiahdistuksesta ja vilpitön katsaus siihen, miten tuntea itsensä onnelliseksi, inhimilliseksi ja kokonaiseksi levottomassa nykymaailmassa, tässä hetkessä.

Oma arvioni: Huomioita neuroottiselta planeetalta -teos auttaa meitä säilyttämään järkemme entistä hullummassa maailmassa.  Matt Haigin mukaan olemme "neuroottisen planeetan ylikuormittuneita hermosoluja, ja hermoromahdus on jo lähellä". Kirjassa kuvataankin varsin osuvasti sitä, kuinka lukuisat asiat ovat nykyään nopeampia kuin ennen. 

Myös elämä kulkee vauhdilla eteenpäin. Huoli tulevaisuudesta – koskee se sitten huomista tai tilannetta vaikkapa kymmenen vuoden päästä – on kenties merkittävin asia, joka estää meitä elämästä nykyhetkessä ja nauttimasta siitä. Murehtiminen on varsin usein täysin järjenvastaista, mutta huolenaiheita toki riittää ja niitä tulee myös koko ajan lisää. Haig kysyykin, olisiko meillä sittenkin syytä olla iloisia siitä, ettemme ole esimerkiksi robotteja. Kyllä, meidän olisi hyvä muistaa, että ihmisinä olemme erityisiä. Mutta, kuinka voimme pysyä ihmisinä muuttuvassa maailmassa? Varmaa lienee se, että elämämme tulee muuttumaan entistä teknisemmäksi ja tekniikka muuttuu aiempaa nopeammin. Tämä johtaa osaltaan siihen, ettei meitä kannusteta elämään kiinni tässä hetkessä ja tyytymään siihen, mitä meillä jo on. Vaikka ehkä juuri se olisi parasta, mitä voimme tehdä:

”Emme voi elää jokaista mahdollista elämää. Emme voi katsoa jokaista elokuvaa, lukea jokaista kirjaa tai matkustaa jokaiseen rakkaan maapallomme kolkkaan. Meidän täytyy karsia tarjolla olevia valintoja jollain tavalla, jottemme lamaantuisi niiden runsaudesta. Meidän täytyy ottaa selvää siitä, mikä tekee meille hyvää, ja jättää muu sikseen. Emme tarvitse toista maailmaa. Kaikki, mitä tarvitsemme, on täällä, jos luovumme siitä luulosta, että tarvitsemme kaiken.”

Emme saisi elää sitten kun -elämää, sillä tämän hetken jälkeen meillä on oikeastaan jäljellä vain jatkuva epävarmuus. Kunpa oppisimme iloitsemaan myös rypyistämme. Meidän tulisi olla rohkeasti juuri sellaisia kuin olemme, muita versioita meistä ei tällä hetkellä ole. Olkaamme siis uskollisia itsellemme. Voimme tulla onnellisiksi, jos opimme olemaan vertaamatta itseämme muihin – ja itseämme oletuksiin itsestämme. Suurena haasteenamme on pysyä ihmisenä ja olla antamatta koskaan periksi.  

”Sinun ei tarvitse tuntea itseäsi puutteelliseksi, vaikka yhteiskunta tuntuukin haluavan niin. Synnyit sellaisena kuin sinun on tarkoitus olla, ja pysyt sellaisena. Et koskaan tule olemaan kukaan muu, joten älä edes yritä. Sinulla ei ole sijaisnäyttelijää. Sinä olet juuri se, joka on syntynyt maailmaan olemaan sinä. Älä siis vertaile äläkä arvostele itseäsi muiden ihmisten mielipiteiden perusteella, sillä he eivät ole koskaan olleet sinä.”

Kun  nykymaailman hektisyys ja sosiaalisen median vihapuhe ahdistavat, kannattaa luottaa Haigin neuvoon ja tarttua kirjaan.  Huomioita neuroottiselta planeetalta on viisas teos, joka antaa ajattelemisen aiheita pitkäksi aikaa. Suosittelen sen lukemista lämpimästi ihan jokaiselle planeettamme aikuiselle asukkaalle. Uskon, että totaalinen hermoromahdus on vielä vältettävissä...