Mikko Nurmi: Mitä musikaalisuus on?

Kustantaja: Vastapaino
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 200 s. 

Musikaalisuus kuuluu meille kaikille synnynnäisesti. Musikaalisuuteen liittyy yksilöllisiä eroja, mutta kykyjä voidaan kehittää missä tahansa elämänvaiheessa.


Mitä musikaalisuus on? on kattava tietopaketti musikaalisuudesta, lahjakkuudesta ja sen tunnistamisesta, lasten musiikillisesta kehityksestä, harjoittelutaidoista, musisointiin liittyvistä fyysisistä rasitusvaivoista ja soittoharrastuksen aloittamisessa huomioitavista asioista. 

Kirja vastaa lukuisiin kysymyksiin, joita esimerkiksi vanhemmat kohtaavat pohtiessaan soittoharrastuksen, musiikkileikkikoulun ja musiikkioppilaitosten tarjoaman opetuksen soveltuvuutta omalle lapselleen. Soitonopiskelua monipuolisesti käsittelevänä tietopakettina kirja soveltuu myös varttuneemmille musiikinharrastajille, opiskelijoille ja opettajille.  

Oma arvioni: Uutuuskirja valottaa monipuolisesti musikaalisuuden eri puolia ja musiikin harrastamisen ulottuvuuksia. Aloitin soittoharrastuksen alle kouluikäisenä ja kävin pianotunneilla lähes kaksikymmentä vuotta - ja soittelen omaksi ilokseni edelleen. Musiikilla on muutenkin ollut aina tärkeä rooli elämässäni. En voisi kuvitellakaan voivani hyvin ilman musiikkia - kuunneltua ja itse tuotettua. Tätä taustaa vasten  Mikko Nurmen tietokirja oli todella kiinnostavaa luettavaa. 

Aloin soittaa pianoa, koska nautin musiikista ja halusin oppia soittamaan. Lapsen oma halu ja kiinnostus onkin paras lähtökohta saada hänelle pitkäaikainen ja rakas harrastus. Jos taas lapsi "raahataan" soittotunneille, koska vanhemmat olettavat lapsensa olevan musiikkinero tai toivovat jälkikasvustaan vaikkapa huippuviulistia, tilanne on usein kaikkea muuta kuin ihanteellinen. Musikaalisuus toki vaihtelee jonkin verran yksilöittäin, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin yleisesti ajatellaan, ja täydellinen amusia on luultua harvinaisempaa. 

Kirjan tärkeä viesti onkin se, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa musiikin harrastamista, jos intoa löytyy. Mielekkäällä musiikkiharrastuksella on lukuisia myönteisiä terveys- ja hyvinvointivaikeuksia niin lapsille kuin vanhuksillekin. Jos aihe kiinnostaa, kannattaa lukea Mitä musikaalisuus on? -teos.