Nick Caruso & Dani Rabaiotti: Piereskeleekö se? Kaikki eläinten suolikaasuista

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: Does it Fart? The Definitive Field Guide to Animal Flatulence (2017)
Suomentanut: Anna Tuomikoski
Kuvittanut: Ethan Kocak
Sivumäärä: 140 s,

Koirat tekevät sitä. Tuhatjalkaiset tekevät sitä. Dinosaurukset tekivät sitä. Sinä teet sitä. Mustakalat eivät tee sitä. Ei ole varmaa tekevätkö hämähäkit sitä: tarvitaan lisätutkimusta. Linnut eivät tee sitä, vaikka halutessaan pystyisivät kyllä. Sillit puolestaan tekevät sitä kommunikoidakseen toistensa kanssa.

Vuonna 2017 eläintieteilijä Dani Rabaiottin teini-ikäinen veli esitti hänelle kiperän kysymyksen: ”Piereskelevätkö käärmeet?” Hämmentyneenä Rabaiotti kääntyi Twitterin puoleen, eikä internet tuottanut pettymystä. Hänen viaton kysymyksensä antoi elämän hashtagille #doesitfart (#piereskeleeköse), joka alkoi levitä viraalina kuin myrkyllinen kaasu. Kymmenet eläintieteilijät alkoivat pohtia, mitkä eläimet piereskelevät ja mitkä eivät ja jos ne piereskelevät, niin kuinka usein, millaista ja minkä hajuista kaasua ne tuottavat ja miksi.

Kaikki tämä oli selvä merkki siitä, että suuri yleisö kaipasi palavasti lisää tietoa eläinten pieruista. Piereskeleekö se? vastaa tähän tarpeeseen tyhjentävästi: tieteellisesti täsmällinen, kutkuttelevasti kuvitettu opas kattaa yli 80 eläinlajin pierut yksityiskohtaisemmin kuin olisit voinut koskaan kuvitella.

Oma arvio: Tämä tuore tietokirja valottaa sitä, millaisia töräyksiä eri eläinlajien edustajat  takapuolestaan ilmoille päästelevät - vai päästelevätkö, sillä tämä kirja paljastaa, että kaikki eläimet eivät suinkaan  piereskele. Vaikka pieru on meistä ihmisistä usein huvittava juttu, osalle eläimistä se on hyvinkin vakava asia. Tässä kirjassa suolikaasuihin suhtaudutaan tieteellisellä tarkkuudella ja mitä erilaisempien eläinten kaasuttelua kuvaillaan kiinnostavasti.  Jos kakka- ja huussikirjat on jo luettu, voisi tämä lyhyistä kappaleista koostuva kirja sopia hyvin pöntöllä istuvan viihdykkeeksi.