Olli Jalonen: Merenpeitto

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 419 s.Finlandia-palkittu kasvutarina jatkuu – uudet eksperimentit vievät Anguksen pinnan alle, ennen näkemättömiin ja pelottaviin syvyyksiin.
16-vuotias Angus on tiedemies Edmond Halleyn suojatti ja oppipoika Lontoossa. Tiedonhaluinen nuorukainen saa elää Halleyn perhepiirissä ja osallistua erikoisiin ja vaarallisiin kokeisiin. Aikuistumisen myötä Angus oppii paljon uutta maailmasta, ja alkaa haaveilla suuresta tulevaisuudesta. Englantia ympäröi sota, ja uutiset lapsuuden saarelta St. Helenalta huolestuttavat.

Väsymättömän Halleyn tähtäimessä on kokonainen merenalainen huone. Hänen meritutkimuksensa johtavat pitkälle matkalle. Mutta kuinka veden alla voisi elää?

Oma arvioni: Taivaanpallo oli vaikuttava tarina ja niin on Merenpeittokin. Olli Jalonen kuvaa siinä upeasti muun muassa ajan ja elämän rajallisuutta. Vaikka kirjan tapahtumat sijoittuvatkin 1600-luvun lopulle, teos on jollain kiehtovalla tavalla ajankohtaisen tuntuinen myös tänä päivänä. Ehkä ihminen ja maailma ovatkin itse asiassa muuttuneet huomattavasti vähemmän kuin oletamme. Ajan suhteellisuus ja mahdollisuuksien rajallisuus ovat eräänlaisia ikuisuuskysymyksiä. Ja aikuistuminen jatkunee läpi elämän. Päähenkilön kirkkaiden filosofisten pohdintojen luoma jännite on kirjassa vahvasti läsnä. Se viehätti minua kovasti jo edellisessä kirjassa  ja niin nytkin. 

Jalosen uutuusromaani on runsas ja monitasoinen. Jos Angus ei ole sinulle vielä tuttu, kannattaa lukea ensin Taivaanpallo ja jatkaa huikean kasvutarinan ja jännittävän seikkailun seuraamista Merenpeiton parissa. Uskallan väittää, että tämä teoskaksikko ei jätä ketään kylmäksi. Itselleni ainakin tuli hieman haikea mieli siitä, että Angusin tarina on nyt kerrottu.