Raisa Cacciatore & Erja Korteniemi-Poikela: Sisu, tahto, itsetunto - Portaat itkupotkuraivareista aggression hallintaan

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 260 s.

Suuttumuksen hallinta on taitolaji!

Voiko vanhempi olla arvostava, kun lapsi kiljuu tahtoaan? Miten olla innostava, jos nuori uhmaa ylimielisenä?

Lapset ja nuoret opettelevat tunteiden hallintaa, ja suuttumus on yksi tunteista. Se on tarpeellinen tunne itsensä suojaamisessa ja arvostamisessa. Sisu, tahto, itsetunto tarjoaa vanhemmille tietoja ja taitoja toimia niin, etteivät tunteet hallitse lasta vaan lapsi tunteita.

Lasta ja nuorta arvostavilla kasvatustavoilla tuet ja vahvistat lapsen ja nuoren elämänhallintaa ja suhdetta vanhempaansa. Hyväksymällä tunteet muuttuu koko perheen ilmapiiri myönteiseksi. Kannustava vanhempi tietää, että alussa lapsi ilmaisee itseään alkeellisesti ja oppii ohjaamaan käytöstään ja tekojaan pienin askelin.

Kirja esittelee 18 aggression porrasta, joita jokainen lapsi ja nuori kulkee matkalla vahvaan aikuisuuteen. Niitä täydentävät arkeen sopivat neuvot ja oivaltavat interaktiiviset tehtävät.

Oma arvioni: 

"Tunne voittaa järjen! Kuuntelu voittaa puheen! Ratkaisu voittaa ongelman! Rakkaus voittaa vihan!"

Tässä  vanhemmille suunnatussa uutuuskirjassa kerrotaan konkreettisia ja selkeitä ajatuksia siitä, kuinka hyväksyvällä ja kannustavalla kasvatuksella voidaan tukea ja auttaa lapsia ja nuoria askelilla kohti vahvaa itsetuntoa ja hyvää tunteiden hallintaa. Turvallinen rinnalla kulkeva aikuinen on paras tunteiden opettaja. Kun lapsi näkee vanhempansa toimivan kypsästi, hän saa mallin, että tunteita siedetään. On hyvä muistaa, että mikään tunne ei ole koskaan väärä, mutta sen oikea ilmaisutapa vaatii usein harjoittelua - aikuisenakin.  Kirjan kirjoittajat korostavat, että lapset tulee kasvattaa neuvottelevaan, vapaasti puhuvaan ja toisten ihmisten oikeuksia kunnioittavaan kulttuuriin. 

Cacciatoren ja Korteniemi-Poikelan mukaan kirjassa kuvatut aggression portaat ovat välttämättömiä kehitysvaiheita, joita lapset ja nuoret käyvät väistämättä läpi Uhmakkuus on osa normaalia kehitystä ja vihaakin ilmenee luonnollisesti aina silloin tällöin. Aikuisen tehtävänä on sietää kaikenlaisia tunteita ja ohjata ja tukea lasta ja nuorta kärsivällisesti etenemään portaalta toiselle. Lapselle tulee osoittaa joka portaalla, että hän on riittävä ja kelpaa sellaisenaan. Hän ansaitsee palautetta yrittämisestään ja kaipaa kannustusta ponnistellakseen. 
 
”Kunnioittava ja kuunteleva vanhemmuus ei kuormita lasta ennenaikaisesti. Jämäkkä vanhempi rauhoittaa levotonta ja tunnekuohussa olevaa lasta mitätöimättä ja tuomitsematta. Hän ei jätä vastuuta tilanteen rauhoittamisesta yksin lapselle.”

Suosittelen Sisu, tahto, itsetunto -kirjaa lämpimästi ennen kaikkea kaikille (pienten) lasten vanhemmille, mutta uskon teoksessa tarjottavista asiantuntijoiden neuvoista olevan hyötyä myös lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Jos heräät aamuisin jostain innostuneena ja menet illalla nukkumaan kiitollisin mielin, olet jo oivaltanut varsin hyvin, mistä tunnetaidoissa on kysymys. Jos et, kannattaa niiden opettelua vielä jatkaa...