Tiina Raevaara & Urpu Strellman: Tietokirjailijan kirja

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 339 s.


Miten löytää sopiva muoto omalle kirjaidealle? Millainen on hyvä rakenne – ja millaisia kaavoja kannattaa rikkoa? Kuinka luodaan tarina ja herätetään tunteita?

Tietokirjailijan kirja johdattaa tietokirjoittamisen maailmaan. Se esittelee tietokirjallisuuden koko kentän uusimpine virtauksineen, mutta ennen muuta se tarjoaa tietokirjan kirjoittajalle työkalut, joiden avulla kirjahankkeen pystyy viemään menestyksekkäästi alusta loppuun.

Kirjoittamisen monien tasojen, kokonaisuuden hallitsemisen konstien ja tehokkaiden työskentelytapojen lisäksi erityistä huomiota saavat kirjan läpi kulkevan punaisen langan punominen, yhdessä toisen kanssa kirjoittaminen ja luova tietokirjoittaminen, muun muassa narratiivinen tietokirjallisuus. Tarkasteltavaksi tulee myös se, miten tutkimus muuttuu yleistajuiseksi tietokirjaksi, mitä on tietokirjailijan etiikka ja millainen tietokirja kiinnostaa Suomen ulkopuolella. Kirjan mittaan rakentuu kuva tietokirjailijan työstä, kirjankustannusalan toiminnasta ja tietokirjallisuuden tulevaisuudesta.

Oma arvioni: Jos olet ajatellut kirjoittaa tietokirjan, sinun kannattaa ehdottomasti lukea tämä tietokirjan kirjoittamiseen kokonaisvaltaisesti perehdyttävä ja inspiroiva teos. Kirja tarjoaa niin nerokkaita kirjaideoita, vinkkejä kirjoittamisblokin murtamiseen, neuvoja kuvituksen suunnittelemiseen kuin pohdintaa lukijan puhuttelemisesta - ja paljon muuta. Se kattaa hienosti koko prosessin alustavasta ideasta valmiiseen tietokirjaan. Ja lisäksi kirja valottaa lukijalle kiinnostavasti sekä tietokirjallisuuden monimuotoisuutta että tulevaisuutta. 

Kirjan luettuani uskon, että Raevaaran ja Strellmanin esittämien asiantuntevien "oppien" avulla jokaisen vahvat istumalihakset ja kirjoittamisenpalon omaavan kirjoittajan on mahdollista kirjoittaa omannäköisensä  hyvä tietokirja, joka löytää yleisönsä. Lukemisen aikana mietin useaan otteeseen, että  olisipa tämä kirja kirjoitettu jo silloin, kun kirjoitin ensimmäistä tietokirjaani vuosia sitten.  No, nyt toisella kerralla kyseinen  kirja saakin sitten kulkea kirjaprojektini matkassa alusta loppuun asti.   Tämä sisällöltään kattava ja kannustavalla otteella kirjoitettu teos löytyy nyt tietokoneeni e-kirjakokoelmasta, joten sen pariin on helppo palata aina, kun jokin seikka tietokirjan kirjoittamiseen liittyen askarruttaa. On kysymys sitten vaikkapa mahdollisen kustannussopimuksen tekemisestä tai kirjaprojektin rahoituksesta.

Jos siis haluaisit kirjoittaa tietokirjan, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa tai olet prosessissa jo pidemmällä, lue Tietokirjailijan kirja. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille. Eläköön tietokirjallisuuden moniäänisyys!