Antti Eskola: Vanhanakin voi ajatella - Mielikuvista ja niiden voimasta

Kustantaja: Vastapaino
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 228 s.

"Päivä on tehnyt kierroksensa. Niinpä tämä jää myös viimeiseksi kirjakseni."


Arvostettu ajattelija Antti Eskola pohtii elämän ja tunnetilojen merkitystä kauniissa kirjassaan Vanhanakin voi ajatella. Eskola puntaroi samalla rohkeasti satavuotiasta Suomea ja sen yhteiskuntaa. Tunnelmaa värittää Kaarlo Sarkian runon sanat "On ehtoo hämäräinen, ja saunat sauhuaa". 

"Kohta 85 vuotta täyttävä yksin asuva vanha mies, sosiaalipsykologian professorina työnsä tehnyt, istuu nojatuolissaan, seuraa sanomalehdistä maailman menoa ja kommentoi sitä ajatuksissaan. Tällaisen mielikuvan kirja lukijassa ehkä synnyttää. Vaikka liikkuminen tulee vaikeaksi ja elämänpiiri supistuu, voi kuitenkin ajatella. Mielikuvien avulla voi myös ohjailla elämäänsä ja tunnetilojaan."

Eskola tarjoaa elämänmakuisia työkaluja ja vinkkejä mielikuvien työstämiseen. Miten mielikuvat ohjaavat meitä? Miten ohjata mielikuvia? Ihmisellä on niitä varastossa useita, mutta yksi voi olla tärkein ja salaisin. 

Antti Eskola (1934-2018) oli sosiaalipsykologian professori, yhteiskunnallinen keskustelija ja suomalaisen yhteiskuntatieteen tärkeimpiä kehittäjiä. Eskolan edellinen kirja Vanhuus oli omakohtaisuudessaan puhutteleva saaden lämpimän vastaanoton ja laajan lukijakunnan.

Oma arvioni: Olipa hieno viisaan miehen viimeiseksi jäänyt kirja. Sitä lukiessani mietin, kuinka upeaa olisi saada säilyttää ajatuksensa kirkkaina ja mielensä avoimena loppuun asti... Tätä ajattelua avartavaa teosta voin suositella kaikille elämää ja vanhenemista pohdiskeleville lukijoille ikään, sukupuoleen ja koulutustaustaan katsomatta. Antti Eskolan edellisen teoksen tavoin tässäkin  kirjassa yhdistyvät oivallisesti sekä tiede että pitkän elämän eläneen miehen henkilökohtaiset  kokemukset. Juuri tämä piirre teki lukukokemuksesta mielestäni erityisen kiinnostavan ja moniaineksisen. Eipä sen inspiroimana  voi oikeastaan muuta kuin todeta, että vanhanakin voi todellakin ajatella...