Édouard Louis: Ei enää Eddy

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Ranskankielinen alkuteos: En finir avec Eddy Bellegueule (2014)
Suomentanut: Lotta Toivanen
Sivumäärä: 190 s.

Ranskan viime vuosien kohutuin romaani on sekä vangitseva kasvutarina että tarkkanäköinen kuvaus länsimaisen yhteiskunnan jakautumisesta. Kipeän ajankohtainen omaelämäkerrallinen romaani nousee lähes julman niukkaa kerrontaansa suuremmaksi kuvaksi eriarvoisuudesta, suvaitsemattomuudesta sekä ihmisistä, jotka poliitikot ovat unohtaneet. 

Oma arvioni: Édouard Louis:(s.1992) aiemmalta nimeltään Eddy Bellegueule oli vasta 21-vuotias kirjoittaessaan tämän esikoiskirjansa. Kun romaani lopulta julkaistiin, siitä tuli arvostelumenestys ja se aiheutti vilkasta poliittista keskustelua. Suomessa Ei enää Eddy sai kunnian olla 65-vuotiaan Tammen Keltaisen kirjaston 500. teos. 

Kaikki tietävät, että Eddy on erilainen kuin muut pojat ja Eddy joutuu kiusatuksi ja hyljeksityksi viallisuutensa vuoksi. Hän kokee vahvasti, ettei kuulu joukkoon ja yrittää kaikkensa, jotta hänestä tulisi samanlainen kuin muut. Tämä romaani on tarina paitsi Eddystä ja hänen yrityksistään löytää oma paikkansa maailmassa, niin myös tarina köyhyydestä ja sen aiheuttamasta näköalattomuudesta. Kirjaa lukiessa välillä unohtuu, ettei kysymys olekaan historiallisesta romaanista, vaan kirjasta, jonka tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun lopulle ja 2000-luvun alkuun. Sen kuvaama todellisuus on siis läsnä monien ihmisten elämässä tänäänkin eri puolilla maailmaa. Tämä hätkähdyttää - ja hyvä niin. Ei enää Eddy onkin mielestäni erinomainen osoitus siitä, että kirjallisuudella voidaan ravistella ajattelua. Ehkä vielä joskus ymmärrämme, kuinka järjetöntä suvaitsemattomuus on...

Vaikka kerronta onkin niukkaa, kirjassa sanotaan kuitenkin todella paljon. Tämä piirre viehättää minua kovasti ja on osoitus kirjoittajan taitavuudesta. Ei siis ihme, että Louisia on kuvailtu oman sukupolvensa merkittäväksi kirjalliseksi ääneksi. Minuun tämä hänen omaelämäkerrallinen romaaninsa teki vaikutuksen. Suosittelen sen lukemista lämpimästi sinullekin.